Letartóztattak egy adótanácsadót Olaszországban a korrupciós EP-ügy miatt

2023. január 18. – 15:02

Másolás

Vágólapra másolva

Korrupciós vádakkal letartóztatták szerdán Olaszországban az Európai Parlament egyik volt képviselőjének az adótanácsadóját, írja az MTI. Monica Rossana Bellinit a milánói hatóságok vették őrizetbe, irodáit átkutatták. Az adótanácsadó a Katargate néven is emlegetett korrupciós botrányba belekeveredett Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő alkalmazottjaként dolgozott, és a belga hatóságok kérésére fogták el.

Panzerit december 9-én tartóztatták le Brüsszelben, mások mellett Eva Kailival, az Európai Parlament azóta leváltott alelnökével együtt, korrupció miatt. Kedden a belga ügyészség arról tájékoztatott, hogy Panzeri hajlandó együttműködni a hatóságokkal annak fejében, hogy a rá váró börtönbüntetés időtartamát egy évre csökkentsék.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke hétfőn, a testület strasbourgi plenáris ülésén jelentette be hivatalosan azt a január 2-án közzétett tájékoztatást, amely szerint a belga igazságügyi hatóságok két további szocialista EP-képviselő, a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztését kérték az ügyhöz kapcsolódóan. Közölte, a mentelmi jog felfüggesztéséről szóló kérelem az EP jogi bizottsága (JURI) elé kerül, hogy javaslatot tegyen a szükséges határozat elfogadására. Ügyükben a végső döntést várhatóan az EP következő, február 13-án kezdődő plenáris ülésen hozzák meg.

Eva Kaili helyére szerdán választottak új alelnököt: Marc Angel luxemburgi szocialista képviselő került Kaili megüresedett helyére. Az új alelnököt az EP-képviselők 307 szavazattal választották meg az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!