Halálra ítéltek egy meghatározó szaúdi értelmiségit Twitter- és WhatsApp-használata miatt

2023. január 15. – 13:46

Másolás

Vágólapra másolva

Szaúd-Arábiában halálra ítéltek egy prominens reformpárti jogászprofesszort – írja a Guardian. A lap által látott dokumentumok alapján az egyetemi oktató többek között azért kapta a legsúlyosabb büntetést, mert Twitter-fiókja volt, és a WhatsAppot a királysággal szemben „ellenségesnek” tartott hírek megosztására használta.

A 65 éves Avad al-Karnit 2017 szeptemberében tartóztatták le az akkor frissen kinevezett koronaherceg, Mohamed bin Szalmán által a másként gondolkodók ellen indított fellépés keretében. A professzor elismert értelmiségi volt, akit a közösségi médiában sokan követtek, a Twitteren például 2 millióan. A királyság vezetése szerint ugyanakkor veszélyes volt a rendszerre, az állami ellenőrzés alatt álló médiában veszélyes „prédikátorként” jelenítették meg.

Emberi jogi aktivisták és száműzetésben élő szaúdi disszidensek szerint a királyság hatóságai az utóbbi időben újra keménykezűen fellépnek a kormányt kritizáló személyekkel szemben. Tavaly Szalma al-Sehab leedsi PhD-hallgatót és kétgyermekes anyát 34 év börtönbüntetésre ítélték, mert Twitter-fiókjával követett és olykor retweetelt kritikus gondolkodókat és aktivistákat. Egy másik nőt, Nura al-Kahtanit 45 év börtönre ítélték Twitter-használatért.

Az Avad al-Karni-ügy nyilvánosságra került dokumentumai ugyanakkor azt mutatják, hogy nem új keletű ez a fajta szigor, hanem már Bin Szalmán irányító szerepbe kerülése óta zajlanak hatósági akciók hasonló indítékkal.

Jeed Basyouni, a Reprieve emberi civil szervezet közel-keleti és észak-afrikai vezetője szerint al-Karni esete beleillik abba a tendenciába, hogy tudósokat és akadémikusokat ítél halálra a rezsim közösségi médiás aktivitás és a nézeteik fejtegetése miatt.

Basyouni szerint Szaúd-Arábia igyekszik nemzetközi szinten modernizálódó képet sugározni magáról, ezt a technológiába, infrastruktúrába, sportba és szórakozásba való befektetésekkel, valamint ezek intenzív kommunikációjával próbálják elérni. A stratégia keretében a királyság egyre nagyobb részesedést szerez vezető nyugati techcégekben, ma már a Metától a Twitteren át a Google-ig egy csomó nagyvállalatban birtokolnak jelentés részvénycsomagot. Mindeközben azonban, mint a halálra ítélt professzor esete is mutatja, az emberi jogok terén nem modernizálódik az ország, sőt. „Ha nem lenne ennyire gyászos, akár komikus is lehetne” – kommentálta Basyouni a szaúdi országmarketing és a valóság viszonyát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!