25 év után felmentettek egy, a felesége meggyilkolása miatt elítélt férfit Amerikában

2023. január 15. – 07:47

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonöt évvel azután, hogy jogerősen elítélték felesége meggyilkolása miatt, szabadon távozhatott a börtönből az amerikai Thomas Rhodes, miután az ítéletet hatályon kívül helyezték – írja a Yahoo News. A felülvizsgálatot az indokolta, hogy aggályok támadtak annak az orvosszakértői véleménynek a hitelességével, amely alapján Rhodes-t elítélték.

A most hatvanhárom éves Thomas Rhodes-t 1998-ban első- és másodfokon gyilkosságért ítélték el harminchat éves felesége, Jane Rhodes halála miatt. Az eset 1996-ban történt, amikor a házaspár egy éjszakai csónakázáson vett rész, amely során a nő vízbe esett és megfulladt. Rhodes azt mondta a nyomozóknak, hogy felesége kiesett a csónakból, és eltűnt, miközben ő kétségbeesetten kereste a sötétben.

A gyilkossági ítélet dr. Michael McGee orvosszakértő tanúvallomásán alapult, aki szerint Rhodes nyakon ragadta feleségét, vízbe dobta, és többször áthajtott rajta. A főügyészi hivatal azonban nemrég felülvizsgálta az ügyet. A vizsgálat részeként egy igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy „Jane Rhodes halála nem összeegyeztethetetlen a véletlen eséssel” – közölte a főügyészség. „Az összes bizonyíték és körülmény alapos felülvizsgálata alapján megállapítottuk, hogy az elítéléséhez felhasznált orvosi bizonyítékok hibásak voltak” – áll a közleményben.

A Michael McGee telefonszámán hagyott üzenetekre szombaton nem válaszoltak azonnal. A közösségi médián keresztül tett kísérletek sem jártak azonnal sikerrel – írja a Yahoo News. A lap szerint felülvizsgálnak más ügyeket is, amelyben ő tett tanúvallomásokat orvosszakértőként.

„Alig várom, hogy megölelhessem a fiaimat, Ericet és Jasont, jó nagyapja legyek a hat csodálatos unokámnak, és hogy legyen időm új emlékeket szerezni a családommal és a barátaimmal” – mondta Rhodes, akinek az ártatlanságában végig hitt a családja. A kiszabadításán és az őt elítélő bírósági döntés felülvizsgálatán tíz éve dolgozott egy civil szervezet, a Great North Innocence Project, a tévesen elítéltek kiszabadításával és a jövőbeni téves ítéletek megelőzésével foglalkozik Minnesotában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!