Órákkal a rendőri intézkedés után meghalt az amerikai Black Lives Matter mozgalom társalapítójának unokatestvére

2023. január 13. – 14:42

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány órával azután, hogy a Los Angeles-i rendőrség elektromos sokkolót használt ellene, a kórházban szívrohamot kapott és meghalt a Black Lives Matter mozgalom társalapítójának, Patrisse Cullorsnak az unokatestvére – írja a BBC.

A 31 éves, tanárként dolgozó Keenan Anderson január 3-án okozott közúti balesetet, majd megpróbált elmenekülni a helyszínről és „engedély nélkül beszállni egy másik személy autójába”. A rendőrség nyilvánosságra hozta a férfi elfogását dokumentáló testkamera felvételét.

Ezen látszik, hogy Anderson először nem áll ellen a rendőri intézkedésnek, de láthatóan zavart, azt ismételgeti, hogy valaki meg akarja ölni. Bár a kezeit felemeli, és a földre is leül, nem hajlandó a falhoz állni, inkább elkezd az út felé hátrálni, hogy „lássák az emberek”.

Amikor több rendőrautó érkezik, a felszólítások ellenére átrohan az úttesten. Amikor a rendőrök utolérik, először engedelmesen viselkedik, aztán elkezd ellenkezni, segítségért kiáltozik, egy ponton pedig azt üvölti: „Segítség, megpróbálnak George Floyd-olni!” George Floyd 2020-ban halt meg, miután egy rendőr közel nyolc percig térdelt a nyakán. A felvételen látható, hogy a rendőrök többször felszólítják: ha nem fordul a hasára, elektromos sokkolót fognak bevetni. A sokkolót végül először nagyjából harminc, majd újabb öt másodpercig használták ellene.

A mentő öt perccel később érkezett meg, Andersont a Santa Monica-i kórházba szállították, ahol négy és fél órával később szívleállásban halt meg.

A Los Angeles-i rendőrség által készített toxikológiai jelentés szerint Anderson vérében kannabiszt és kokaint találtak. A rendőrség vizsgálja a letartóztatás körülményeit.

A Los Angeles-i rendőrséget komoly kritikák érték az utóbbi időben, egy hét alatt ugyanis Anderson már a harmadik személy, aki a rendőrségi intézkedés közben vagy után halt meg. A 45 éves Takar Smitht és a 35 éves Oscar Sanchezt január elején lőtték agyon a rendőrök. Karen Bass, Los Angeles polgármestere „mélységesen nyugtalanítónak” nevezte az eseteket.

Patrisse Cullors, a BLM mozgalom társalapítója és Anderson unokatestvére a Guardiannek azt mondta: „Az unokatestvérem segítséget kért, és nem kapott. Féltette az életét, mert az elmúlt tíz évet azzal töltötte, hogy szemtanúja volt egy olyan mozgalomnak, amely a feketék megölése ellen szerveződött. Tudta, hogy mi forog kockán, és megpróbálta megvédeni magát. Senki sem volt hajlandó megvédeni őt.”

A Black Lives Matter mozgalmat 2013-ban alapította Alicia Garza, Patrisse Cullors és Opal Tometi, miután felmentették az Egyesült Államokban azt az önkéntes polgárőrt, aki megölte Trayvon Martint, egy fekete kamaszfiút. 2014-ben tovább terjedt a Michael Brown és Eric Garner halála utáni tiltakozások miatt, akik szintén rendőri túlkapás áldozatai lettek. Végül 2020-ban George Floyd és Breonna Taylor halála után lett globális szinten népszerű, 2021-ben Nobel-békedíjra is jelölték a mozgalmat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!