Rekordmennyiségű, 110 tonna kokaint foglaltak le a belga hatóságok az antwerpeni kikötőben tavaly

2023. január 10. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

Körülbelül száztíz tonna kokaint foglaltak le a belga hatóságok az antwerpeni kikötőben 2022-ben – írja az MTI a belga vámhatóság közleménye alapján. A kábítószer-szállítmányok nagy többsége Panamából, Kolumbiából és Ecuadorból származott.

Ez az első alkalom, hogy a lefoglalt kábítószer mennyisége meghaladta a száz tonnát, 2021-ben 89,5 tonna kokaint találtak a hatóságok.

Az antwerpeni kikötő a nemzetközi kábítószer-kereskedelem fő csomópontja, a városban az elmúlt év első felében több mint ezer embert állítottak elő kábítószer-kereskedelem miatt.

Arról már decemberben írtunk, hogy az antwerpeni konténerekben felfedezett és lefoglalt kokain mennyisége akkora, hogy a vámhatóság egyszerűen nem tud mit kezdeni vele.

Az engedélyezett szemétégetők ugyanis nem tudják azonnal feldolgozni az összes lefoglalt kábítószert, ezért azt megsemmisítése előtt raktárakban kell tárolni. Franky De Keyser antwerpeni ügyész figyelmeztette is Vincent Van Quickenborne igazságügyi minisztert, hogy a lefoglalt kábítószerkészletet bűnbandák megpróbálhatják ellopni.

Az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol szeptemberi jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy Belgiumban az utóbbi években jelentősen megnövekedett a kábítószerhez köthető erőszakos cselekmények száma. Vincent Van Quickenborne-t először szeptember végén, majd december elején helyzeték fokozott rendőri felügyelet alá fenyegetések miatt. A szeptemberi nyomozás során négy gyanúsítottat vett őrizetbe, őket a rendőség kábítószer-kereskedőként azonosította. Fenyegetéseik szerint el akarták rabolni a minisztert, aki kulcsszerepet játszik a kábítószer-kereskedelem elleni belgiumi küzdelemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!