Rendőrökkel csaptak össze egy kínai Covid-teszt-gyár dolgozói

2023. január 9. – 10:04

Másolás

Vágólapra másolva

Munkások csaptak össze a rendőrökkel egy Covid-teszteket gyártó üzemben Kínában – írja a BBC.

A tiltakozás szombaton kezdődött, miután a délnyugati Csungking városában található gyárban hirtelen elbocsátásokat jelentettek be. A leépítés oka lehet, hogy a járványügyi szabályozások lazításával csökkent a kereslet a tesztekre.

Tiltakozó dolgozók és a rohamrendőrök sorfala a kínai tesztgyár előtt 2023. január 7-én – Fotó: Video Obtained By Reuters
Tiltakozó dolgozók és a rohamrendőrök sorfala a kínai tesztgyár előtt 2023. január 7-én – Fotó: Video Obtained By Reuters

A munkások azután kezdtek tiltakozásba, hogy kiderült, a korábban ígért bért sem fizeti ki nekik a munkáltatójuk. A kínai közösségi médián keringő feltételek szerint több száz dolgozó csaphatott össze a rendőrökkel, miközben azt kiabálták: „Adjátok vissza a pénzünket!”

A videókon azt is látszik, hogy a tüntetők tesztkészleteket tartalmazó dobozokat dobáltak a földre, a kivezényelt rohamrendőrök felé pedig székeket és ládákat hajigáltak.

Kínában azután robbant be ismét a koronavírus-járvány, hogy ősszel két és fél év után enyhíteni kezdték a szigorú kijárási korlátozásokat. A vírus azonnal terjedni kezdett az alacsonyan átoltott kínai lakosságban, és mostanra több millió fertőzött lehet (egyes jelentések szerint annyian halnak meg az új hullámban, hogy a krematóriumok nem bírnak a holttestekkel).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!