A volt cseh kormányfőt, a most elnökjelölt Babišt felmentették egy 50 millió koronás csalási ügyben

2023. január 9. – 12:08

A volt cseh kormányfőt, a most elnökjelölt Babišt felmentették egy 50 millió koronás csalási ügyben
Fotó: Andrej Babiš Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Felmentette hétfőn a prágai városi bíróság Andrej Babiš volt cseh kormányfőt az úgynevezett Gólyafészek-ügyben. A most ellenzéki politikust azzal vádolták, hogy több mint tíz éve a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésekor egyik cége jogosulatlanul szerzett 50 millió koronás (825,5 millió forint) európai uniós támogatást. A Gólyafészek-ügy másik vádlottját, Jana Nagyovát, Babiš egykori tanácsadóját a bíróság szintén felmentette.

Az elsőfokú, tehát nem jogerős bírósági ítélet néhány nappal a csehországi elnökválasztás előtt született, amelyen Andrej Babiš esélyes jelöltként indul. Pénteken és szombaton mintegy 8,3 millió cseh szavazó dönt a leköszönő Miloš Zeman jelenlegi államfő utódjáról.

A közvetlen elnökválasztáson nyolc jelölt indul, az ANO által támogatott Babiš mellett Jaroslav Bašta (a japán származású Tomio Okamura vezette szélsőjobbos SPD jelölte, támogatja az euroszkeptikus Trikolor is), Karel Diviš informatikai üzletember független jelöltként és párttámogatás nélkül. Függetlenként, de a kormánypártok támogatásával hárman is indulnak, Petr Pavel, akinek katonapolitikai és NATO-s múltja van, Pavel Fischer prágai szenátor és Danuše Nerudová (a brnói egyetem rektora 2022-ig). Függetlenként és pártok támogatása nélkül indul Tomáš Zima (a Károly Egyetem rektora 2022-ig), valamint Marek Hilšer aktivista és egyetemi tanár, a Marek Hilšert a Szenátusba mozgalom jelöltje.

Az első fokon hétfőn lezárult Babiš-perben, amit Gólyafészek-ügyként emlegettek, a cseh államügyészség hároméves feltételes szabadságvesztés és tízmillió korona (165 millió forint) pénzbírság kiszabását kérte, a vádlottak akár tízéves szabadságvesztést is kaphattak volna. Jan Sott bíró szerint azonban a vizsgálatok során nem nyert bizonyítást, hogy a Gólyafészek-ügyben a vád által hangoztatott tény törvénysértő lett volna.

Andrej Babiš a kezdetektől fogva a személye elleni politikai támadásnak minősítette az ügyet, mondván: annak célja az ő eltávolítása a politikából. „Nagyon örülök, hogy független bíróságunk van. A bíróság megerősítette azt, amit a kezdetektől fogva állítok: nem vagyok bűnös, és nem tettem semmi törvénysértőt” – írta a Facebookján.

A cseh rendőrség az elmúlt években kétszer is azzal zárta le az ügyet, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, ezért vádemelést javasolt az érintettek ellen.

A Gólyafészek-ügy lényege: a szabadidőközpontot építtető cég, a ZZN Agro Pelhrimov korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építésekor, 2007-ben a cég részvénytársasággá alakult, és ismeretlen tulajdonba került. A következő évben kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Ha a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba 2018 júniusában már visszafizette az államnak az 50 millió koronás támogatást – ismerteti az előzményeket az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!