Az ukrán hírszerzés szerint újabb 500 ezer embert soroz be Oroszország

2023. január 6. – 22:30

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán katonai hírszerzés szerint Oroszország januárban 500 ezer sorkatona mozgósítását rendeli el az ősszel behívott 300 ezren felül, ami szerintük újabb nyilvánvaló jele annak, hogy Vlagyimir Putyin nem akar véget vetni a háborúnak.

Vadim Szkibickij, Ukrajna katonai hírszerzési vezetőhelyettese beszélt arról is, információik szerint a sorkatonák a keleti és a déli frontnál tavasszal és nyáron induló új orosz offenzívákban fognak részt venni.

Oroszország tagadja, hogy második mozgósítási hullámra készülne. Putyin a múlt hónapban azt mondta, „értelmetlen” újabb behívási hullámról beszélni, az októberben mozgósítottaknak is csak a felét küldték eddig az ukrán frontra. Bár a szeptember-októberi mozgósítás előtt is azt mondták, nem lesz sorozás.

Az ukrán katonai hírszerzés szerint jelenleg 280 ezer orosz katona van bevetésen Ukrajna ellen. Nyáron Ukrajna nemzetbiztonsági főnöke, Olekszij Danilov azt mondta, egymillió ukrán szerez harci tapasztalatokat, bár valószínűleg ennyien nem teljesítenek aktív szolgálatot.

Szkibicszkij szerint sok múlik majd azon, hogy Ukrajna továbbra is kap-e nyugati lőszereket és fegyvereket, amelyekkel felszerelhetik az új tartalékos egységeket, amelyeket Ukrajna most készít elő, hogy felkészüljön az újabb orosz offenzívákra.

Ukrajna arra számít, az oroszok a mozgósítás legújabb hullámát január 15-én, az oroszországi téli szünidő után jelentik be.

Szkibickij megismételte, hogy kicsi a valószínűsége egy Belaruszból indított orosz támadásnak. Úgy látják, Oroszországnak mindössze egy – mintegy 15 ezer fős – hadosztálya van jelenleg Belaruszban. Tavaly februárban 45 ezren támadtak onnan, és nem sikerült bevenniük Kijevet, pedig Ukrajna nem volt eléggé felkészülve – vezette le. Most Ukrajna északi védelmi állásai erősek, és Ukrajna készen áll – tette hozzá.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!