Trükkös módszert vezetnek be a spanyolok a csikkeldobás megbírságolására

2023. január 5. – 13:49

Másolás

Vágólapra másolva

Péntektől a dohánygyártó cégeknek fizetniük kell az eldobott cigaretták eltakarításáért Spanyolországban, írja az euronews.com. Az ország új környezetvédelmi szabályozása értelmében a gyártók kötelesek emlékeztetni a fogyasztókat arra is, hogy ne dobják ki a csikkjüket a közterületeken.

A dohányosok évente milliónyi cigarettavéget dobnak ki Spanyolország utcáira és strandjaira. Egy tanulmány becslése szerint a költségek polgáronként évi 12-21 euróra tehetők – így összesen akár 1 milliárd euróra is.

A lap szerint a cigarettagyártók valószínűleg a fogyasztókra hárítják a költségeket a termékárak emelésével, ami szintén ösztönzőleg hathat a leszokásra.

Egy másik becslés szerint Spanyolországban évente több milliárd cigarettavég kerül az utcára, így ez az egyik leggyakoribb hulladéktípus. Körülbelül 10 évbe telik, mire egy csikk lebomlik, és a folyamat során mérgező anyag (ólom és az arzén) szabadul fel.

Az Ocean Conservancy non-profit szervezet szerint a cigarettacsikk a tengeri szennyezés leggyakoribb típusa, több kerül a vízbe belőle, mint műanyag palackból vagy zacskóból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!