Kriminológushallgató ölhette meg a négy idahói egyetemistát, de hogy miért, az rejtély

2023. január 5. – 22:39

Kriminológushallgató ölhette meg a négy idahói egyetemistát, de hogy miért, az rejtély
Bryan Kohberger elhagyja a bíróságot a kiadatási meghallgatás után, Stroudsburgban, 2023. január 3-án – Fotó: Mark Makela / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Majdnem két hónap után sikerült letartóztatniuk a hatóságoknak a négy idahói egyetemista meggyilkolásával gyanúsított Bryan Kohbergert. Az áldozatokat az ágyukban találták meg, holtan, a gyilkos késsel végzett velük. A 28 éves gyanúsított doktoranduszhallgató egy szomszédos egyetemen,

ráadásul kriminológiából doktorál, és korábban a bűnözők pszichéjéből írt tanulmányokat.

Egyelőre nem tudni, hogy az épp egy buliból hazaérkező négy áldozat és a férfi között milyen kapcsolat volt, illetve mi lehetett a gyilkosság indítéka. Kohbergerről is viszonylag kevés információ szivárgott ki, egy része inkább bulvárhírként kezelendő, semmint bizonyított tényként. Amit eddig tudni lehet, az viszont nem vet rá túl jó fényt: többször is járt a gyilkosság helyszínén, a tragédiát megelőzően.

A rendőrség csendben van, a TikTokon terjednek a pletykák

A 28 éves Bryan Christopher Kohberger az áldozatok otthonának környéken lakott, végzős PhD-hallgató volt a Washington Állami Egyetem Pullmanban lévő campusán a bűnügyi igazságügyi programban. Kohberger korábban a DeSales Egyetem, egy pennsylvaniai katolikus egyetem hallgatója volt. Az egyetem szóvivője szerint 2020-ban szerzett alapdiplomát, és 2022-ben fejezte be a bűnügyi igazságszolgáltatás mesterképzést.

Kohberger 15 perces autóútra lakott az Idaho állambeli Moscow-tól (Moszkva), ahol az áldozatok éltek. Könnyen elképzelhető, hogy a férfi ismerhetett valakit a négy meggyilkolt fiatal közül. A rendőrségi akták szerint járt is a hallgatók otthona környékén a kocsijával, még augusztusban, mielőtt elkezdődött volna a szemeszter.

A letartóztatása óta eltelt napokban nagy hangsúlyt kaptak Kohberger büntetőjogi és kriminológiai tanulmányai. Ezt a részletet egy korábbi vezető FBI-profilozó „nagyon érdekesnek” nevezte. „Voltak más eseteink is, amikor az elkövetők olyan tanulmányi területeken végeztek, amelyek többé-kevésbé felkészítették őket a bűncselekmény elkövetésére” – mondta Mary Ellen O’Toole a CNN-nek vasárnap. De ha bűnös is, a szakértő szerint Kohberger „tanulmányi területe nem áll ok-okozati összefüggésben a gyilkossággal. […] Tehát inkább egyfajta ösvény volt ahhoz, hogy felfedezze azt, ami már eleve érdekelte.” Önmagában a bűnözők tanulmányozása nem vezet odáig, hogy a kriminológus maga is gyilkolni kezdjen.

A tanulmányai mellett Kohberger szakmai érdeklődéséről az is kiderült, hogy korábban a Reddit nevű fórumon kérhetett segítséget. Az egyetemi kutatásában azt vizsgálta, hogy az érzelmek és pszichológiai tulajdonságok hogyan befolyásolják a döntéshozatalt bűncselekmény elkövetésekor. A fórumon kérte az embereket, hogy vegyenek részt a felmérésben.

Bár nem lehet 100 százalékos bizonyossággal állítani, hogy a Reddit-bejegyzést Kohberger írta, a posztban egy Bryan Kohberger nevű, a DeSales Egyetemen tanuló hallgató kért segítséget, így elég egyértelműnek tűnik, hogy róla lehetett szó. A CNN elérte a tanulmány egyik vezető kutatóját, a DeSales Egyetem professzorát, de ő nem kívánta kommentálni az ügyet.

Kíváncsiskodók figyelik, ahogy Kohberger elhagyja a bíróságot január 3-án – Fotó: Mark Makela / Reuters
Kíváncsiskodók figyelik, ahogy Kohberger elhagyja a bíróságot január 3-án – Fotó: Mark Makela / Reuters

A gyilkosság nagy port kavart a közösségi médiában, főleg a TikTokon. Casey Arntz, aki állítása szerint ismerte Kohbergert – és ezt egy közös fotóval is alátámasztotta –, egy videóban például arról beszélt, hogy a gyanúsított középiskolás évei alatt drogozott és dühkezelési problémái is voltak. De 2017-re, amikor utoljára találkoztak, már sikerült letennie a heroint. Arntz testvére, aki korábban jóban volt Kohbergerrel, rosszindulatú „bullynak”, vagyis bántalmazónak írta le régi barátját, aki állandóan szapulta őt, és másokat is.

Casey Arntz az azóta törölt TikTok-videójában arról is beszélt, hogy szerinte a kriminológus a gyilkosságok után betelefonált egy podcastműsorba. A telefonáló hangja állítólag egy az egyben Kohbergeré. A betelefonáló a Sigma Chi nevű diákegyesületet is említette, amelynek az egyik áldozat, Ethan Chapin is tagja volt.

„Az egészben az a furcsa, hogy egy egyetemi városban élek, és legalább tíz Sigma Chi-taggal dolgoztam együtt, és tudod, volt egyvalami, amit mindegyikük megkérdezett tőlem: hogy ha meg akarnál ölni valakit, hogyan úsznád meg? […] És azon tűnődöm, hogy talán, talán, talán ez nem több, mint egy srác a diákszövetségben, aki bizonyítani akar, és ennyi volt” – mondta a férfi.

A közösségi médiában hamar felkapták a felvételt, de a podcast készítője azt mondta, fogalma sincs, ki hívta, egyszerűen csak Dave-ként mutatkozott be. Arntz testvére szerint nem 100 százalék, hogy Kohberger beszél, mert ő világosabban szokott fogalmazni, de a hang szerinte is megtévesztésig hasonlít a gyanúsítottéra.

Kissé lassan találtak rá

Az ügyről az elejétől fogva nagyon homályosan nyilatkozott a rendőrség, és egy ideig még marad a titoktartás. Ez azért van így, mert Kohbergert Pennsylvaniában tartóztatták le, de a gyilkosság Idahóban történt, így amíg a férfit ki nem adják Idaho államnak, és nem történik meg az első tárgyalás az ügyben, addig bizonyos dokumentumokat nem hozhat nyilvánosságra a rendőrség. Az elfogatóparancs megszerzésére írt, a letartóztatását indokló dokumentumok azonban elég beszédesek lehetnek – mondta Joey Jackson, a CNN jogi szakértője.

Annyit már tudni lehetett, hogy Kohbergerhez elsősorban a gyilkosság helyszínén talált DNS-minta vezetett el. A CNN-nek nyilatkozó egyik névtelen forrás szerint több mintát is sikerült begyűjteni, ezeket aztán végigfuttatták egy családi kapcsolatok felderítésére használt nyilvános adatbázisban. Így sikerült beazonosítani Kohbergert is. A Kohberger DNS-éről és az áldozatokkal való esetleges korábbi kapcsolatáról szóló információk egyaránt kulcsfontosságú bizonyítékok – mondta Jackson.

Emellett a gyilkosság estéjén a környéken lévő biztonsági kamerák rögzítették, hogy Kohberger Hyundai Elantrája órákon át a diákok otthonának közelében parkolt, és háromszor is elhaladt a ház előtt. Kohberger viszont az ünnepekre hazament Pennsylvaniába, az Egyesült Államok másik felébe. A hosszú kocsiút alatt kétszer is megállították Kohbergert, és az őt kísérő apját: egyszer gyorshajtás, egyszer pedig a féktávolság be nem tartása miatt. Az őt megállító járőrök testkameráinak felvételei azóta felkerültek az internetre is, és némelyiken Kohberger kifejezetten riadtnak tűnt az igazoltatás alatt.

A nyomozók korábban azt sem voltak hajlandók nyilvánosságra hozni, hogy információik szerint Kohberger ismerte-e az áldozatokat, és hogy mi lehetett az indítéka. A letartóztatásban levő férfi ügyvédje „nagyon intelligensnek” nevezte ügyfelét, hozzátéve, hogy „érti, hol tartunk most”. Kohberger nem tett beismerő vallomást, ügyvédje szerint pedig „nagyon szeretné, ha felmentenék, és várja, hogy a lehető leghamarabb megoldódjon ez az ügy”.

Az áldozatok emlékére állított kép a lakóház előtt, amelyben a bűntény történt – Fotó: Young Kwak / Reuters
Az áldozatok emlékére állított kép a lakóház előtt, amelyben a bűntény történt – Fotó: Young Kwak / Reuters

Kohberger december 17-én érkezett meg Pennsylvaniába, de a rendőrség csak néhány nappal karácsony előtt derítette ki, hogy a férfi oda tart, vagy már ott is van. A letartóztatás előtt négy napig követték a hatóságok. Amíg Kohbergert figyelték, a moscow-i rendőrség, az idahói állami rendőrség gyilkossági osztályának nyomozói és az FBI az ügyészekkel együtt dolgoztak azon, hogy elegendő okot találjanak a házkutatási parancs megszerzéséhez.

Miután a letartóztatási parancsot kiadták, a pennsylvaniai állami rendőrség és az FBI december 30-án el is fogta Kohbergert, akit négyrendbeli gyilkossággal és betöréses lopással vádolnak. A gyilkosságok és a letartóztatás között nagyjából hat hét telt el, amíg Kohberger szabadon mozoghatott, emiatt sokan bírálták a hatóságokat.

Az első tárgyaláson több részlet is kiderült

A pennsylvaniai bíróság kedden úgy döntött, hogy Kohbergert tíz napon belül ki kell adni Idahónak. Kohberger nem tiltakozott a döntés ellen, és élt a hallgatás jogával. Január 5-én, csütörtökön el is kezdődött az első tárgyalás, amelyen végre tisztáztak néhány részletet. Kiderült például, hogy a gyilkos fegyverként szolgáló kés hüvelyén találták meg Kohberger DNS-mintáját. Az is megerősítést nyert, hogy ez, illetve a biztonsági kamerák felvételei voltak a döntőek a gyanúsításnál. A nyomozati anyagból pedig kiderült, hogy Kohberger – a telefonja cellaadatai szerint – a gyilkosság reggelén visszatérhetett a bűncselekmény helyszínére, még mielőtt a holttesteket felfedezték volna.

A hatóságok nem részletezték a gyanúsított és az áldozatok közötti kapcsolatot, de elmondták, hogy a cellaadatok szerint a gyilkosságok éjszakája előtt tucatnyi alkalommal járt a házuk közelében. Korábban felmerült, hogy az egyik áldozat, Kaylee Goncalves ismerősei és családtagjai korábban arról is beszéltek, hogy a lánynak volt egy zaklatója. Ezt a rendőrség decemberben cáfolta, de Kohberger képbe kerülésével mégis újra felmerülhet ez a teória.

Ugyanakkor a tárgyaláson előkerültek a négy meggyilkolt fiatal másik lakrészben alvó lakótársainak vallomásai, amelyek alapján lehetséges, hogy Kohbergernek Xana Kernodle-hez, egy másik áldozathoz lehetett köze. A biztonsági kamerák szerint november 13-án hajnali fél négy körül Kohberger kocsija már többször elhaladt a ház körül. Hajnali négy után ételkiszállítás érkezett Kernodle nevéhez, a cellaadatai szerint pedig a lány TikTokot használta ekkor. A külön lakrészben lakó lakótársa néhány perccel később hangokat hallott, ami alapján azt hitte, hogy a lány a kutyájával játszik.

Nem sokkal ezután a lakótárs női sírást is hallott, majd egy férfihangot, ami azt mondta: „Minden rendben, segítek neked”.

Nagyjából negyed 5 körül az egyik környékbeli biztonsági kamera nyöszörgést és puffanó hangot vett fel, valamint kutyaugatást. Nagyjából ezzel egyidőben a fenti vallomást tevő lakótárs kinézett a hálószobájából, és látott egy „bozontos szemöldökű”, fekete ruhába és maszkba öltözött férfit. Miután látta a férfit a második emelet felé menni, inkább becsukta az ajtót és bezárkózott. A nyomozók szerint a lakótárs a gyilkost láthatta.

Bryan Kohberger nem tett vallomást a csütörtöki tárgyaláson, legközelebb január 12-én kell majd újra megjelennie a bíróság előtt. Addig valószínűleg letartóztatásban is marad. Latah megye legfőbb ügyésze szerint nem lehet szó óvadékról, hiszen már így is a bűncselekmény helyszínétől több ezer kilométerre sikerült csak elcsípni a férfit.

Steve Goncalves, az egyik áldozat, Kaylee Goncalves édesapja azt mondta, aznap, amikor megtudta, hogy letartóztattak egy gyanúsítottat, ünnepeltek. „Mindenképpen megnézzük ezt a fickót, a szemébe nézünk. Meg kell majd birkóznia velünk. Hét hete nem foglalkozik velünk, de ez itt még nem ér véget” – mondta Goncalves. A család be is váltotta az ígéretét, és valóban ott ült a csütörtöki tárgyaláson.

A nyomozás közben tovább zajlik, hogy kiderítsék, pontosan milyen kapcsolatban ált az áldozatokkal Kohberger. „Átadunk egy listát a moscow-i rendőrségnek minden olyan kapcsolatról, amelyet fontosnak tartunk” – mondta Shannon Gray, Kaylee Goncalves családjának ügyvédje a CNN-nek, és arra biztatott mindenkit, ha tudomása van bármilyen fontos bizonyítékról vagy információja van a bűnténnyel kapcsolatban, keresse a rendőrséget. Ha bűnösnek találják, Kohbergert életfogytiglani vagy halálbüntetéssel is sújthatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!