Sokasodnak a kérdések az idahói egyetemisták rejtélyes meggyilkolása körül

Legfontosabb

2022. december 8. – 23:01

Sokasodnak a kérdések az idahói egyetemisták rejtélyes meggyilkolása körül
A lakóház, amelyben az Idahói Egyetem négy diákját megölték – Fotó: Lindsey Wasson / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

November 13-án délben befutott egy hívás az Idaho állambeli Moscow (Moszkva) város rendőrőrsére. A hívás szerint egy eszméletlen embert találtak egy lakás szobájában. Ez még nem lenne meglepő, mert egy egyetemi városban annyira nem szokatlanok hétvégente a másnapos fiatalok, akiket alig lehet felkelteni.

Néhány órával később azonban kiderült, hogy nem csupán egy ájult emberről van szó, hanem összesen négy, feltehetően álmában megkéselt diákról.

Noha már több mint három hét telt el azóta, egyelőre nem sikerült azonosítani a gyanúsítottat vagy gyanúsítottakat – a hatóságok csak azt jelezték, hogy például az életben maradt lakótársak a nyomozás alapján nem követték el a gyilkosságokat. Azonban az elmúlt időszakban a rendőrség ellentmondásos nyilatkozatai, és a helyi pletykák csak tovább bonyolították az ügyet, amelyben mindenki válaszokat vár az egyelőre csak sokasodó kérdésekre.

Éjjel kettőre mindenki otthon volt

A rendőrség tehát vasárnap délben kapott bejelentést, a kiérkezésükkor négy holttestet találtak a ház első és második emeletén. A házon nem volt nyoma erőszakos behatolásnak vagy rongálásnak. Az áldozatok közül hárman, Madison Mogen, Kaylee Goncalves és Xana Kernodle lakótársak voltak, míg a negyedik áldozat, Ethan Chapin nem ott lakott, de Xana Kernodle-lal járt, és aznap este épp ott aludt.

A rendőrség szerint szombat este Chapin és Kernodle egy partin volt az egyik diákszövetség házában, az egyetem kampuszán. Vasárnap hajnali 1:45 körül értek haza. Mogen és Goncalves pedig a The Corner Club nevű bárban voltak a belvárosban. Elhagyták a bárt, megálltak egy ételárusnál, majd szintén hajnali 1:45 körül hazatértek.

A nyomozók szemtanúk és egy livestream miatt is biztosak abban, hogy a Mogen és Goncalves egész éjszakai tartózkodási helyéről szóló beszámolók helytállóak. A hatóságok azonban elismerték, hogy Chapin és Kernodle estéjének idővonalában vannak hiányosságok, amelyek részletei némileg tisztázatlanok, írja a CBS. „A nyomozók továbbra is vizsgálják, hogy mi történt november 12-én este körülbelül 9 órától november 13-án hajnali 1:45-ig, amikor Ethan Chapin és Xana Kernodle vélhetően a Sigma Chi házban tartózkodott az Idahói Egyetem kampuszán” – áll a rendőrség december 5-i sajtóközleményében.

A Sigma Chi ház az Idahói Egyetem kampuszán – Fotó: Lindsey Wasson / Reuters
A Sigma Chi ház az Idahói Egyetem kampuszán – Fotó: Lindsey Wasson / Reuters

A halottkém szerint az áldozatok valószínűleg aludtak, amikor rájuk támadtak, és késsel megsebesítették őket. Néhányan védekezésből származó sérüléseket szenvedtek, és a rendőrség szerint mindegyiküket többször szúrták meg. A rendőrség nem talált szexuális erőszakra utaló jeleket.

Kaylee Goncalves exbarátjának mobiltelefonjára viszont többször is hívás érkezett nagyjából hajnali 3 körül – ekkorra teszik a gyilkosságokat. Bár a rendőrség nem jelentette ki, hogy konkrétan ki hívta fel a férfit, egy nyilatkozatuk szerint Mogen és Goncalves többször is felhívott valakit, bár a hívások elvileg nem kapcsolódtak a gyilkossághoz.

A körülményekhez az is hozzátartozik, hogy a ház korántsem volt teljesen üres a gyilkosság estéjén. Egyrészt Goncalves kutyáját is megtalálták a helyszínen, de a kutya egy másik szobában volt a gyilkosságok idején.

Ugyanakkor a házban még ketten laktak, akik a tragédia idején otthon voltak, azonban nem esett bántódásuk.

Ők szintén a városban voltak éjszaka, de nem együtt, és 1 óra körül értek haza. A rendőrség szerint úgy tűnik, hogy átaludták a késeléseket. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a háznak több bejárata volt, egy az út felől, a földszinten, egy másik pedig a domboldal felől, az emeleti részekhez.

Ketten 10 éve legjobb barátnők voltak, együtt haltak meg

A CBS részletesen összeszedte, hogy pontosan mit lehet tudni a négy megölt fiatalról. Madison Mogen 21 éves volt, az idahói Coeur d'Alene-ből származott, az egyetem végzős hallgatója volt, szakiránya marketing volt. A 21 éves Kaylee Goncalves szintén végzős volt, általános tanulmányokat végzett.

A két lányt hosszú barátság kötötte össze, hatodikos korukban találkoztak, és legjobb barátnők voltak – mondta Kaylee édesapja, Steve Goncalves a több száz fős tömegnek, akik részt vettek a meggyilkolt diákokért tartott virrasztáson. „Együtt jártak középiskolába, aztán elkezdtek egyetemeket nézegetni, és együtt jöttek ide. Végül ugyanabba a lakásba költöztek. És végül együtt haltak meg, ugyanabban a szobában, ugyanabban az ágyban” – mondta Steve Goncalves.

Ben Mogen, Madison édesapja a virrasztáson azt mondta, hogy az egyetlen gyermekét vesztette el, ezért „minden, amit valaha is tett, olyan nagy dolog volt”. „Maddie-ről” beszélni a büszkesége volt, mondta Mogen, és ők ketten imádtak együtt koncertekre járni.

Xana Kernodle 20 éves volt, az idahói Post Fallsból jött, marketing szakos volt, az egyik diákszövetség tagja. A szintén 20 éves Ethan Chapin elsőéves volt rekreáció-, sport- és turizmusmenedzsment szakon. Két ikertestvérével együtt iratkozott be az Idahói Egyetemre, mert vonzotta őket a kisvárosi hangulat, és a jó közösségi élet a kampuszon.

A rendőrség felhívása az áldozatok arcképével, amelyben kérik, hogy akinek bármilyen információja van a gyilkosságokkal kapcsolatban, lépjen kapcsolatba a hatóságokkal – Fotó: Lindsey Wasson / Reuters
A rendőrség felhívása az áldozatok arcképével, amelyben kérik, hogy akinek bármilyen információja van a gyilkosságokkal kapcsolatban, lépjen kapcsolatba a hatóságokkal – Fotó: Lindsey Wasson / Reuters

Ellentmondásokba keveredett a rendőrség is

A városi rendőrség, az FBI és az Idahói Állami Rendőrség tagjai is részt vesznek a nyomozásban, Brad Little kormányzó pedig egymillió dollárig terjedő állami vészhelyzeti támogatást rendelt el a folyamatban lévő nyomozáshoz.

A hatóságok egyből megkezdték a nyomozást, azonban a gyilkosságot követő napokban egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat adtak ki, ami fokozta az azóta is megoldatlan ügy körüli kérdéseket.

November 16-án James Fry rendőrfőnök azt mondta az újságíróknak, hogy a nyomozók szerint „célzott támadásról” van szó. Azt azonban nem fedték fel, hogy miből gondolják ezt, amikor még gyanúsított sincs. Két héttel később a rendőrség voltaképpen visszavonta a saját kijelentését is azzal, amikor cáfolták Bill Thompson Latah megyei ügyész kijelentését, aki szerint a négy diák közül legalább egy célzott támadás áldozata volt. A hatóságok Thompson megjegyzését „félreértés” eredményének nevezték. December 1-én aztán a rendőrség tisztázta, hogy továbbra is úgy vélik, a támadás célzott volt, „de nem jutottak arra a következtetésre, hogy a célpont a lakóház vagy annak lakói voltak-e”.

A hatóságok hangsúlyozták, hogy eddig rengeteg információt gyűjtöttek, november 30-ára több mint 113 tárgyi bizonyíték volt. A helyszínelők körülbelül 4000 fényképet készítettek, és november 23-ig 150 embert hallgattak ki. December 6-ig 2645 tippet kaptak emailben, 2770-et telefonon és 1084 digitális médián keresztül.

Mary Ellen O'Toole volt FBI-ügynök és nyugalmazott profilozó, aki nem vesz részt a nyomozásban, azt mondta, hogy az elkövetők nagy valószínűséggel sok tárgyi bizonyítékot hagytak maguk után, és még meg is vághatták magukat, amikor megszúrták az áldozatokat. Azonban azt is mondta, hogy az elkövetőnek lehetett tapasztalata a kés használatában, valószínű, hogy emiatt nem is vált meg tőle a gyilkosságok után. A gyilkos fegyvert, amelyet a rendőrség egy nagy méretű, rögzített pengéjű késként jellemzett, nem találták meg.

Egy támogató üzenet az egyik helyi üzletközpont előtt a gyilkosságok után 2022. november 30-án – Fotó: Lindsey Wasson / Reuters
Egy támogató üzenet az egyik helyi üzletközpont előtt a gyilkosságok után 2022. november 30-án – Fotó: Lindsey Wasson / Reuters

Gyanús viselkedés ide vagy oda, nem gyilkosok a lakótársak

A hatóságok egyelőre nem találtak gyanúsítottat, vagy ha mégis lenne valaki, akire komoly gyanú terelődött volna, azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Arra azonban nagy hangsúlyt fektettek az elmúlt hetekben, hogy tisztázzák: ki nem gyilkos.

Az egyik fontos lépés az volt, hogy Mogen és Goncalves estéjének bizonyos zavaros pontjait tisztázzák. Kihallgattak például egy férfit, aki ugyanannál az utcai árusnál vásárolt, amikor a lányok is. Azt a személyt is kikérdezték, aki aznap este hazafuvarozta őket. A rendőrség szerint egyiküknek sincs köze a gyilkosságokhoz. Azt is tisztázták, hogy Goncalvez volt barátja sem gyanús, annak ellenére, hogy a hajnali órákban, nagyjából akkor, amikor az egyetemistákat megölték, többször is felhívták.

A rendőrfőnök az áldozatok lakótársairól is kijelentette, hogy nincs közük a gyilkossághoz. A közvélemény gyanúja azért is vetülhetett rájuk, mert egy héttel a gyilkosságok után a hatóságok egy sajtótájékoztatón elmondták, hogy nem tudják, hányan voltak a segélykérés idején a házban, ahogy azt sem tudták, hogy ki mikor érkezett oda.

A két lakótárs közül az egyikük telefonjáról hívták vasárnap a rendőrséget, ám mielőtt ezt megtették volna, másokat is kerestek, először tőlük akartak segítséget kérni, mert azt hitték, hogy csak ájulásról van szó. Azt is tudni, hogy többen is beszéltek a segélyhívó diszpécserrel. A rendőrség szerint a hívás idején a lakásban tartózkodók közül senkinek sem volt köze a gyilkosságokhoz, bár azt nem hozták nyilvánosságra, hogy ezt pontosan mi bizonyítja.

A két lakótárs levélben is kifejezte a részvétét, amelyet egy helyi lelkész olvasott fel egy megemlékezésen. A rendőrség december 1-jén közölte, hogy a nyomozók tudomást szereztek egy hatodik személyről is, aki szerepel az áldozatok házának bérleti szerződésében. Azonban nem hiszik, hogy ő jelen lett volna a gyilkosság idején.

Megjöttek a TikTok-detektívek

Az ügyről sok információ nyilvánosságra került, de rengeteg a kérdés, ezért egyből elindultak a pletykák és a gyanúsítgatások, TikTokon például rengeteg spekulációs videót találni. Az önjelölt detektívek és a helyi pletykák előhoztak egy olyan teóriát, amellyel a rendőrségnek komolyan foglalkoznia kellett.

Goncalves egyes ismerősei szerint a lánynak zaklatója volt.

A hatóságok azonban nem tudták igazolni, hogy Goncalvest tényleg zaklatták volna, hiába jártak utána több száz ehhez kapcsolható részletnek. December 5-én a nyomozók azt írták egy nyilatkozatban, hogy azonosítottak egy esetet, és lehet, hogy ez volt az, amire Goncalves utalhatott a családjának és barátainak. Október közepén ugyanis két férfi is követte a lányt egy helyi boltban, majd amikor kiment az épületből, az autója felé mentek. A férfiak azonban végül nem léptek kapcsolatba a lánnyal, és nem is célzottan őt követték.

Steve Goncalves, az egyik áldozat, Kaylee Goncalves édesapja beszél az Idahói Egyetemen tartott virrasztáson 2022. november 30-án – Fotó: Lindsey Wasson / Reuters
Steve Goncalves, az egyik áldozat, Kaylee Goncalves édesapja beszél az Idahói Egyetemen tartott virrasztáson 2022. november 30-án – Fotó: Lindsey Wasson / Reuters

„A nyomozók felvették a kapcsolatot mindkét férfival, és megtudták, hogy mindketten megpróbáltak nőkkel találkozni az üzletben. (…) A nyomozók úgy vélik, hogy ez egy elszigetelt eset volt, és nem egy rendszeres zaklatási mintázat” – állt a közleményben. A rendőrség szerint nincs bizonyíték arra, hogy bármelyik férfinak köze lenne a gyilkosságokhoz. Az ABC szerint azonban továbbra is vizsgálják a feltételezett zaklatóról szóló szálat.

Az ügy körül legyeskedő netező „nyomozók” a mostani esetet egy 1999-ben Washingtonban és egy 2021-ben Oregonban történt késeléssel is összefüggésbe hozták. A rendőrség cáfolta, hogy a három ügynek köze lenne egymáshoz. Egy olyan teória is elkezdett terjedni, miszerint az áldozatok szomszédjának, Jeremy Reagannek köze van a gyilkosságokhoz, így a férfi kénytelen volt nyilvánosan megszólalni. „Nem én tettem. Hajlandó vagyok DNS-t, ujjlenyomatot adni, bármit, amire szükségük van” – nyilatkozta a sajtónak.

„Spekulációk vannak tényszerű alátámasztás nélkül, a közösség félelmeit szítják és hamis tényeket terjesztenek” – áll a BBC szerint a rendőrség egyik közleményében, amelyben arra kérik az embereket, hogy csak igazolt információkat adjanak át. A helyiek elképesztő mennyiségű tippel látják el őket, de a rendőrség azt kérte nemrég, hogy továbbra is jelentkezzen mindenki, aki „bármilyen szokatlan viselkedésre” lett figyelmes november 12-én.

„Az Ön információja, akár jelentősnek tartja azt, akár nem, egyike lehet a puzzle darabkáinak, amelyek segíthetnek a gyilkosságok megoldásában”

– áll a rendőrség most kedden kiadott közleményében. A hatóságok most éppen egy fehér Hyundai után nyomoznak, amely a gyilkosság hajnalán a ház közelében állt egy ideig. Arra kérték a helyieket, hogy aki ismeri a kocsit, jelentkezzen. A lehetséges sofőr egyelőre nem gyanúsított, de feltételezik, hogy birtokában lehet valamilyen létfontosságú információnak az üggyel kapcsolatban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!