Visszatérhetnek a hörcsögök Hongkongba

2023. január 5. – 14:57

Másolás

Vágólapra másolva

Hongkong a tervek szerint január közepén feloldja a hörcsögök behozatalára vonatkozó egyéves tilalmát, és ezzel a világ egyik legszigorúbb Covid-korlátozásának vet véget.

A város Mezőgazdasági, Halászati és Természetvédelmi Hivatala (AFCD) a BBC-nek azt mondta, hogy a rágcsálókat és más kisemlősöket mindenesetre tesztelni fogják és csak akkor lehet eladni őket, ha a teszteredményeik negatívak lesznek. Ennek az az oka, hogy az állatok elkaphatják a vírust, amivel aztán megfertőzhetik az embereket.

Hongkong tavaly tiltotta be a hörcsögök behozatalát, miután a Covid-19 Delta variánsának kitörését a város egyik állatkereskedésébe vezették vissza, amelynek egyik munkatársa megbetegedett. Több száz állatot teszteltek akkor a boltban és tizenegy Hollandiából importált hörcsög tesztje lett pozitív. A tisztviselők szerint az eladó az egyik állattól kaphatta el a vírust, ezért döntöttek úgy, hogy „megelőző intézkedésként” körülbelül 2000 hörcsögöt és más kisállatot kell leölni. Több ezer ember írt alá petíciót a döntés ellen, de a kormány óvatosságból végül mégis elaltatta az állatokat.

Hongkong decemberben szinte valamennyi Covid-korlátozását feloldotta, hasonlóan Kínához. A Kína különleges közigazgatási területének minősülő városban már nem kell PCR-teszteket végezniük a beutazóknak és megszüntették az oltások rendszerét is. Nyilvános helyeken ugyanakkor továbbra is kötelező marad a maszkviselés. Hongkong korábban a világ legszigorúbb Covid-korlátozásait alkalmazta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!