Nem kapott kegyelmet, kivégezték a nyíltan transznemű elítéltet Amerikában

2023. január 4. – 09:23

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden kivégezték a 49 éves Amber McLaughlint az Egyesült Államokbeli Missouri államban, amiért 2003-ban, még férfiként halálra késelte volt barátnőjét, írja a CBS News. McLaughlin az első transznemű elítélt, akit kivégeztek az Egyesült Államokban, 1977 óta még nem volt példa egyetlen ilyen esetre sem. McLaughlint 2006-ban ítélték el, és kivégzése előtt védői még Mike Parson republikánus kormányzóhoz fordultak kegyelemért, mondván McLaughlinnak traumatikus gyermekkora és mentális problémái miatt kegyelmet kellene kapnia – de ezt Parson nem adta meg.

Amber McLaughlin rendőrségi fotója – Fotó: Missouri Department of Corrections / AFP
Amber McLaughlin rendőrségi fotója – Fotó: Missouri Department of Corrections / AFP

Utolsó írásos nyilatkozatában McLaughlin azt írta, sajnálja, amit tett. „Szerető és gondoskodó ember vagyok” – fogalmazott magáról a nő, aki egy spirituális tanácsadóval beszélt halkan, miközben beadták neki a méreginjekciót. A befecskendezés után pár perccel halottnak nyilvánították.

Az Egyesült Államokban 1558 embert végeztek ki azóta, hogy az 1970-es évek közepén visszaállították a halálbüntetést. A kivégzettek közül 17 kivételével mindannyian férfiak voltak.

McLaughlin három évvel ezelőtt coming outolt transzneműként, azt viszont megtiltották neki, hogy a börtönben elkezdje a hormonterápiát. Bár 2018-ban Jessica Hicklin – aki maga is 26 évet töltött börtönben egy kábítószerrel kapcsolatos gyilkosság miatt – pert nyert a Missouri Büntetés-végrehajtási Intézetet ellen, az államban pedig eltörölték a szabályt, ami tiltotta, hogy hormonkezeléshez jussanak azok a rabok, akik a börtönbüntetésük előtt nem kezdték el, McLaughlin azóta sem részesült benne.

Az Igazságügyi Statisztikai Hivatal becslése szerint jelenleg 3200 transznemű rab van az ország börtöneiben. Az amerikai igazságügyi minisztérium 2015-ös döntése értelmében az állami börtönök tisztviselőinek ugyanúgy kell kezelniük egy elítélt nemi identitással kapcsolatos állapotát, mint más orvosi vagy mentális egészségügyi állapotokat, függetlenül attól, hogy mikor történt a diagnózis.

Az egyetlen nő, akit valaha is kivégeztek Missouriban, Bonnie B. Heady volt, akit 1953. december 18-án végeztek ki egy 6 éves kisfiú elrablásáért és megöléséért.

Az Egyesült Államokban 18 embert végeztek ki 2022-ben, köztük kettőt Missouriban. Egy másik Missouri állambeli elítélt, Leonard Taylor kivégzését február 7-re tervezik. Őt a barátnője és három kisgyermeke meggyilkolásáért ítélték el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!