Benedict Cumberbatch családjával is jóvátételt fizettetne Barbados a rabszolgatartó őseik miatt

2023. január 2. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

Benedict Cumberbatch családját is jóvátétel megfizetésére kötelezhetik a rabszolga-kereskedelemhez fűződő múltjuk miatt Barbadoson – írja az ausztrál SkyNews.

A Sherlock Holmes-sorozatból és a Marvel-filmekből is ismert, kétszeres Oscar-jelölt brit színész felmenői tulajdonában volt a barbadosi Cleland Plantation, amelyet Joshua Cumberbatch 1728-ban vásárolt meg. Az ültetvényen a becslések szerint 250 rabszolgát tartottak, egészen a rabszolgaság 100 évvel későbbi eltörléséig.

A Cumberbatch családnak a rabszolgaság eltörlésekor az Egyesült Királyság 6000 font kárpótlási díjat fizetett, ami átszámolva ma 3,6 millió fontnak, azaz több mint 1,5 milliárd forintnak felelne meg.

Amikor 1834-ben életbe lépett a rabszolgaság eltörléséről szóló törvény, a Brit Birodalom kormánya kártalanította a rabszolgatartó vállalkozásokat és magánszemélyeket „veszteségeikért”. Összesen 20 millió fontot (ma 17 milliárd font) fizettek ki, ami a költségvetés 40 százalékát tette ki. A Bank of England csak 2015-ben fejezte be a rabszolgatartókkal szembeni kötelezettségeinek kifizetését.

A Karib-térségben található szigetállam 2021-ben függetlenedett a brit koronától, és köztársasággá vált. Ekkor állították fel azt a bizottságot is, ami a rabszolga-kereskedelemmel kapcsolatos jóvátételi igényeket vizsgálta ki, és megkezdte azok behajtását is. A jóvátételi díjakat a helyi gazdaság fellendítésére fordítanák.

Cumberbatch a maga részéről már korábban elismerte és bocsánatot kért a családja rabszolga-kereskedelemben játszott szerepéért. A színész 2015-ben azt is elárulta, édesanyja megpróbálta rábeszélni, hogy ne használja a valódi családnevét, mert így könnyen a rabszolgatartó családok leszármazottait célzó kampányok célpontjává válhat – írja a DailyMail.

A színész a családja múltjával magyarázta azt is, miért vállalta el ifjabb William Pitt szerepét a 2006-os Amazing Grace (A szabadság himnusza) című filmben. A film az egykori brit miniszterelnök és szövetségesei erőfeszítéseit mutatja be a rabszolga-kereskedelem eltörléséért – Cumberbatch akkor azt mondta, egyfajta „bocsánatkérésnek” szánja az alakítását.

Cumberbatch korábban egy ültetvénytulajdonost – William Fordot – is alakított a 12 Years a Slave (12 év rabszolgaság) című filmben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!