Január 5-én temetik XVI. Benedeket

2022. december 31. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

Január 5-én, csütörtökön temetik XVI. Benedek nyugalmazott pápát – közölte Matteo Bruni vatikáni szóvivő az MTI szerint. A szertartást, „mely az egyszerűség jegyében zajlik majd, Ferenc pápa vezeti” – tette hozzá.

XVI. Benedek nyugalmazott pápa 95 éves korában szombaton 9 óra 34 perckor hunyt el a vatikáni Mater Ecclesiae (Egyház Anyja) kolostorban. 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje.

A szombat délben a Szentszék sajtótermében tartott sajtótájékoztatón a szóvivő bejelentette, hogy a temetési szertartás csütörtökön 9.30 órakor kezdődik a Szent Péter téren, „a nyugalmazott pápa kérésének megfelelően az egyszerűség jegyében”.

Joseph Ratzinger szerdán, a délutáni szentmise végén, lakóhelyén, a Mater Ecclesiae kolostorban részesült a betegek kenetében felszentelt laikus nők jelenlétében, akik utolsó éveiben segítségére voltak.

XVI. Benedek földi maradványait január 2-ától a Szent Péter-bazilikában helyezik el, hogy a hívők végső búcsút vehessenek tőle.

Szombat este 17 órakor Ferenc pápa vezetésével kezdődik a hagyományos év végi Te Deum istentisztelet, mely a hivatalban lévő pápa első nyilvános megjelenése lesz elődje halálának bejelentése óta.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mély fájdalommal fogadta a halálhírt. „Teológusként, bíborosként, hivatalban lévő, majd visszavonult pápaként meghatározó személyisége volt egyházunk életének” – írta az MTI-nek eljuttatott nekrológjában. Azt is hozzátette, hogy a legnagyszerűbb képviselője volt a katolikus hitnek korunkban, nemcsak nagyon nagy teológus volt, hanem pápaként is tanúságot tett a hit fontosságáról.

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-posztban búcsúzott az egykori egyházfőtől, ugyanígy tett Novák Katalin köztársasági elnök is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!