Ferenc pápa: XVI. Benedek nagyon beteg, imádkozzunk érte

2022. december 28. – 11:49

Ferenc pápa: XVI. Benedek nagyon beteg, imádkozzunk érte
Ferenc pápa és az emeritus pápa, XVI. Benedek – Fotó:

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa szerdán arról beszélt, hogy elődje, a korábban lemondott XVI. Benedek „nagyon beteg”. A pápa azt kérte a hívektől, imádkozzanak a 95 éves emeritus pápáért, írja a CNN.

„Szeretném mindannyiótokat arra kérni, imádkozzatok Benedek emeritus pápáért, aki némaságában támogatja az Egyházat. Nagyon beteg.”

– fogalmazott Ferenc a szerdai általános vatikáni audenciáján.

XVI. Benedek 2013-ban lepte meg a világot azzal, hogy lemondott az egyházfői székről. Ezzel ő lett az ötödik pápa a római katolikus egyház történelmében, aki lemondott: előtte utoljára közel hatszáz évvel ezelőtt mondott le pápa. XVI. Benedek idős korára hivatkozott lemondásakor.

Benedek szimbolikus gesztust tett lemondása előtt, L’Aquilába látogatott és V. Celesztin sírjánál hagyta pápai stóláját. Lemondása újra tematizálta a Vatikánban a pápai visszavonulás kérdését, a modern világ egyházába visszahozva egy középkori precedenst. „Noha jól működött, hogy egy nyugdíjas pápa kéznél van, a Vatikánnak mégis jobban szabályoznia kell az emeritus pápa státuszát” – mondta Ferenc pápa korábban arról, hogy ezzel új megoldandó helyzetet is kapott az egyház.

XVI. Benedeket, azaz Joseph Ratzingert 2005. április 19-én választotta meg a konklávé. Ratzinger XVI. Benedekként került a római katolikus egyház élére, 482 év után újra német pápát adva a hívőknek. Pápaságára a legnagyobb bélyeget a 2010-es évek vatikáni kiszivárogtatási botránya, az úgynevezett Vatileaks nyomta. 2012 elején a pápa komornyikja, Paolo Gabriele bizalmas vatikáni iratokat, magánleveleket és jelentéseket szivárogtatott ki a sajtónak. A dokumentumok többsége az egyházi pazarlásról, a bíborosok közötti belháborúkról és a vatikáni korrupcióról szólt.

Benedek után Ferenc pápa lemondása körül is reppentek fel pletykák, a regnáló egyházfő lépései és gesztusai azonban egyáltalán nem mutatnak arra, hogy visszavonulna – erről itt írtunk hosszan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!