Lavrov: Ukrajna ürítse ki a négy félig megszállt régió maradékát

2022. december 27. – 12:26

Másolás

Vágólapra másolva

Ultimátumot adott Ukrajnának Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amiben azt követeli, hogy az ukrán hadsereg vonuljon ki Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon tartományokból. Ha az ukránok nem adják át a négy tartomány egészét, akkor az orosz hadsereg veszi el azokat szerinte.

Az oroszok régóta követelik az ukrán területek „demilitarizációját” a nácitlanítási kampányuk jegyében. A mostani követelésnek az ad súlyt, hogy napok óta egy februári béketárgyalásról szólnak a hírek. Ha az oroszok kitartanak a követelésük mellett, hogy az ukránoknak ki kell vonulniuk a négy félig elfoglalt tartományból, akkor a béketárgyalásokból valószínűleg nem lesz semmi.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter – Fotó: Evgenia Novozhenina
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter – Fotó: Evgenia Novozhenina

A követelés alapját az adja, hogy a megszállt területeken tartott népszavazásokon az oroszok álláspontja szerint a lakosság megszavazta az Oroszországhoz való csatlakozást. A népszámlásokon az oroszok minden jel szerint csaltak és a lakosságot megfenyegetve szavaztattak. Annak eredményét az ENSZ nem fogadja el.

Az ukránok a háború előtt elfoglalt területek több mint a felét visszafoglalták mára, legutóbb éppen az oroszok által követelt Herszon tartomány jelentős részét a névadó fővárossal, Herszonnal együtt.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!