Szabadon engedték a Kígyót, a hírhedt hippigyilkost Nepálban

2022. december 23. – 15:22

Másolás

Vágólapra másolva

Bár korábban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, szabadon engedték Nepálban Charles Sobhrajt, azt a sorozatgyilkost, aki az 1970-es években több nyugati hátizsákos turistát ölt meg az akkor divatos „hippi útvonalakon” a Távol-Keleten.

A most 78 éves Sobhrajt, aki francia állampolgár, de indiai és vietnámi felmenőkkel is bír, 2004-ben ítélték el, amiért 1975-ben megölte Connie Jo Bronzich amerikai turistát. 2014-ben pedig a kanadai Lauren Carrière megöléséért is bűnösnek találták.

A frissen szabadult Charles Sobhraj úton Párizs felé – Fotó: Atish Patel / AFP
A frissen szabadult Charles Sobhraj úton Párizs felé – Fotó: Atish Patel / AFP

Sobhraj szabadlábra helyezését a héten rendelték el egészségi állapotára hivatkozva és arra való tekintettek, hogy büntetésének 75 százalékát letöltötte. A férfi Párizsba repült, és azt mondta, hamarosan egy könyv és egy dokumentumfilm is készül az életéről.

Sobhrajt sokan könyörtelen szélhámosként és gyilkosként írták le, legalább húsz nyugati turista kirablásával és halálával hozták összefüggésbe az 1970-es és 1980-as években, Thaiföldön, Indiában és Nepálban, de végül csak három gyilkosságot tudtak rábizonyítani. Módszerei közé tartozott, hogy áldozatait bekábítószerezte. A Kígyó (The Serpent) becenevet is ráaggatták személyisége miatt, de ezért is kijárt neki a név, mert sokszor kicsúszott a rendőrök kezei körül, nehéz volt letartóztatni. Thaiföldön hat utazó meggyilkolásával vádolták, és több évtizedes letartóztatási parancs volt érvényben ellene, de soha nem adták ki az országnak.

A férfi már Indiában is ült börtönben, akkor a francia Jean-Luc Solomon megmérgezéséért és megöléséért. Itt sem vetette meg a fényt és a csillogást, hírhedtté vált, hogy milyen luxust alakított ki maga körül. Készpénzzel, drágakövekkel vesztegette meg az őröket, miközben nyugati újságíróknak durva állításokkal tűzdelt interjúkat adott.

Sobhraj 1997-ben szabadult ki Indiában, ezután pedig Franciaországba utazott. Később viszont úgy döntött, hogy visszatér Nepálba, abban a hiszemben, hogy lekerült a hatóságok radarjáról. Nem is tévedhetett volna nagyobbat, hiszen még élt ellene az elfogatóparancs, és egy újságíró, Joseph Nathan kiszúrta egy kaszinó előtt, követte, majd fényképét közzétette egy újságban. Ezután a katmandui rendőrség gyorsan begyűjtötte Sobhrajt.

A börtönévei Nepálban sem teltek unalmasan, 2008-ban, 64 évesen ismerkedett meg a nála 43 évvel fiatalabb Nihita Biswasszal, aki tolmácsként dolgozott a börtönben. Később aztán ott össze is házasodtak, a nő pedig ügyvéd lett, és mindvégig azt hangoztatta, hogy férje ártatlan. Természetesen Sobhraj is mindvégig tagadta a nepáli gyilkosságokat.

A férfi nemcsak a nőt igézte meg, hanem élettörténetével több filmkészítőt és tévétársaságot is. Életéről több dokumentumfilm készült, de sztoriját dramatizálták is, legutóbb a BBC/Netflix készített róla sorozatot The Serpent címmel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!