Észak-Korea tagadja, hogy fegyvereket szállított volna Oroszországnak

2022. december 23. – 07:31

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea külügyminisztériuma cáfolta, hogy fegyvereket szállított volna Oroszországnak, és elítélte az Egyesült Államokat, amiért Ukrajnát segítette fegyverekkel – jelentette pénteken az észak-koreai hivatalos hírügynökség, írja a Guardian.

A japán Tokyo Shimbun korábban arról számolt be, hogy Észak-Korea a múlt hónapban vonattal lőszereket szállított Oroszországba, és a következő hetekben további szállítmányokat tervezett. A Fehér Ház csütörtökön megerősítette, hogy Észak-Korea elszállította az első fegyvereket egy orosz katonai magáncégnek, a Wagner-csoportnak.

Jevgenyij Prigozsin, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese, a Wagner-csoport alapítója havonta több mint 100 millió dollárt költ a zsoldoscsapat ukrajnai műveleteinek finanszírozására, de gondot okoz neki a toborzás. Az Egyesült Államok becslései szerint a Wagner 50 ezer fős személyzetet állomásoztat Ukrajnában, beleértve 10 ezer zsoldost és 40 ezer elítéltet, akiket orosz börtönökből toboroztak – mondta a egy névtelenséget kérő tisztviselő csütörtökön.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!