Egy orosz ellenzéki politikus feljelentette Putyint, amiért az háborúnak nevezte a „különleges hadműveletet”

2022. december 23. – 11:02

Másolás

Vágólapra másolva

Egy szentpétervári ellenzéki politikus feljelentette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, amiért egy csütörtöki sajtótájékoztatón háborúnak nevezte az ukrajnai „különleges hadműveletet”, írja az MTI.

Nyikita Juferev az államügyészséghez fordult, mert szerinte Putyin megsértette a jogszabályt, amely szerint az orosz hadseregre vonatkozó „hamis hírek” terjesztéséért büntetés jár.

„Vlagyimir Putyin háborúnak nevezte a háborút. De nem jelentették be a különleges hadművelet beszüntetését, és nem hirdettek háborút. Ezért a szóért már néhány ezer embert elítéltek”

– írta a politikus a Twitteren.

Putyin csütörtökön újságíróknak úgy fogalmazott: „Nem az a célunk, hogy tovább pörgessük ezt a katonai konfliktust, hanem éppen ellenkezőleg, az a célunk, hogy véget vessünk ennek a háborúnak, erre törekszünk és erre fogunk törekedni”.

Az orosz elnök Ukrajna februári lerohanása óta nem használta a háború szót, hanem „különleges hadműveletnek” hívta az ország megtámadását.

Juferev több más szentpétervári képviselővel együtt szeptemberben Putyin eltávolítását követelte az ukrajnai beavatkozás miatt. Előtte levélben kérte az orosz elnököt, vessen véget az ukrajnai háborúnak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!