Az osztrák liberálisok azt kérik a néppárti kancellártól, gyakoroljon nyomást Orbánra a menekültek kezelésében

2022. december 23. – 11:12

Az osztrák liberálisok azt kérik a néppárti kancellártól, gyakoroljon nyomást Orbánra a menekültek kezelésében
Karl Nehammer osztrák kancellár, Orbán Viktor és Aleksandar Vucic szerb államfő szelfit készít a magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozón a Karmelitában 2022. október 3-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Másolás

Vágólapra másolva

„Mindkettőből hiányzik a szolidaritás, és nem tartják be a törvényt”

– mondta Beate Meinl-Reisinger, a NEOS – Az Új Ausztria és Liberális Fórum elnöke Magyarországról és Szerbiáról. A politikus felszólította a néppárti Karl Nehammer kancellárt, hogy gyakoroljon nyomást Orbán Viktorra a menekültek befogadásával kapcsolatban – idézi a politikus szavait az Rtl.hu.

Beate Meinl-Reisinger egyébként térdlövésnek nevezte, hogy Ausztria megvétózta Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozását. Szerinte Ausztria gazdaságpolitikailag elszigetelte magát, versenyhátrányban van.

Ahogy azt korábban megírtuk, a „migrációs válság drámai szintjére” hivatkozott az osztrák kancellár, amikor bejelentette, hogy Ausztria továbbra sem támogatja Bulgária és Románia csatlakozását az Európán belül szabad mozgást biztosító schengeni övezethez. Hozzátette, hogy Ausztriában több mint 100 ezren kértek menedékjogot csak idén, háromnegyedüket viszont egyik EU-tagországban sem regisztrálták, a felmérések szerint pedig a regisztráció nélküli menedékkérők 40 százaléka a Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül vezető útvonalon érkezik Ausztriába. Ahhoz, hogy a két ország szabad jelzést kapjon Ausztriától, a kancellár szerint elengedhetetlen, hogy csökkenjen az illegális bevándorlók száma, mert álláspontja szerint csak ezután lehet biztonsággal arra alapozni, hogy az EU külső határai Bulgáriánál és Romániánál is rendeltetésszerűen működnek.

Beate Meinl-Reisinger most úgy fogalmazott, a jelenlegi uniós menekültügyi válság problémáit inkább Szerbia és Magyarország okozza, mivel mindkettőből hiányzik a szolidaritás és nem tartják be a törvényeket. Az osztrák kancellár Aleksandar Vučić szerb elnökkel és Orbán Viktorral november közepén írt alá megállapodást az országok közti együttműködés megerősítéséről, amiről a liberális politikus azt mondta: „ezeket az országokat választja a kancellár partnerül az EU-ban, ahelyett, hogy más országokkal keresne partnerséget”. Szerinte Ausztriának tisztább szövetségesekre lenne szüksége az Unióban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!