Nem volt elég mentőmellény a Thai-öbölben elsüllyedt hadihajón

2022. december 21. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva


A thaiföldi haditengerészet tisztviselői kedden közölték, hogy nem volt elég mentőmellény azon a hadihajón, amely hétfőn kora reggel elsüllyedt a viharos időjárásban a Thai-öbölben – írja a CNN.

A HTMS Sukhothai elsüllyedésekor legalább 6-an meghaltak, 23 embert pedig továbbra is eltűntként tartanak számon, míg 76 embert kimentettek – közölte sajtótájékoztatóján Cherngchai Chomcherngpat admirális, a Thai Királyi Haditengerészet főparancsnoka. A hajón a történtek idején 105 ember tartózkodott, harminccal több mint általában, és nem volt mindenkinek elegendő mentőmellény.

A fedélzeten azért voltak jelen plusz tisztek, mert a hajó a thaiföldi haditengerészet alapítójának tiszteletére rendezett ünnepségen vett részt – mondta az admirális, hozzátéve: „Normális esetben több mentőmellényt kell felvenni a további tisztek számára”.

A legénység „teljes mértékben tisztában volt azzal a problémával, hogy nincs elég mentőmellény 30 további tiszt számára. Megpróbáltak más eszközöket használni, amelyek megmenthették volna a mentőmellényt nem viselő tisztek életét” – mondta az admirális.

A mentőmellénnyel nem rendelkezők közül néhányan felfújható tutajokon próbáltak menekülni, amelyek egy részét a hajó fedélzetén tárolták, más részüket pedig mentőhelikopterek és más hajók dobták le. A 30, mentőmellény nélküli emberből 18-at sikerült kimenteni, a többieket még mindig eltűntként keresik.

A hajó testébe a víz vasárnap este 20:45 körül hatolt be, és több mint három órán át árasztotta el azt. Végül megbénította a hajó motorját és elektromos rendszereit, és hiába próbálták kiszivattyúzni a vizet, nem jártak sikerrel. A helikopteres mentőcsapatok is megpróbáltak szivattyúkat leereszteni a hajóra, de az erőfeszítések meghiúsultak, mivel a hajó erősen dőlni kezdett.

Az admirális elutasította azt a felvetést, hogy a közel 40 éves hajó esetleg ne lett volna megfelelő állapotban, azt mondta, hogy az elmúlt években többször is korszerűsítették.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!