A brit bíróság jogszerűnek mondta ki kormányuk azon tervét, hogy menedékkérőket toloncoljanak Ruandába

2022. december 19. – 14:37

Másolás

Vágólapra másolva

A legfelsőbb bíróság döntése szerint jogszerű a menedékkérők Ruandába való kitoloncolására irányuló kormányzati terv. Lord Lewis bíró szerint a Boris Johnsonhoz kötődő, vitatott politika „összeegyeztethető a menekültügyi egyezménnyel”, írja a Sky News.

Lewis az összeegyeztethetőség mellett hozzátette, a belügyminisztériumnak meg kell vizsgálnia a menekültek „sajátos körülményeit” azelőtt, hogy kitoloncolnák őket a közép-afrikai országba. A bíró úgy meg, hogy ez nem történt meg az első olyan személyeknél, akiket a britek Ruandába küldtek volna.

Még júniusban írtunk arról, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) az utolsó pillanatban akadályozta meg, hogy felszálljon az első repülőgép, ami illegális bevándorlókat szállított volna Nagy-Britanniából a kelet-afrikai Ruandába. A strasbourgi bíróság azt mondta, hogy az ENSZ aggályokat fogalmazott meg amiatt, hogy a Ruandába szállított menedékkérők nem jutnak majd hozzá a menekültstátuszuk megállapítására szolgáló „tisztességes és hatékony” eljárásokhoz.

A bíróság visszaküldte a visszautasított menekültek ügyét a belügyminiszterhez, hogy „gondolják újra”. Boris Johnson méltatta az ítéletet, mondván, hogy a Ruandát célzó politika „az egyik egyetlen emberséges módja a sok embert kizsákmányoló, aljas embercsempész bandák elleni küzdelemnek”. A brit kormány áprilisban jelentette be a ruandai politikáját. Az első járat júniusban négy emberrel fedélzetén indult volna, de számos jogi támadás után leállították.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!