Putyin Belaruszba utazik, hogy Lukasenkóval tárgyaljon

2022. december 19. – 08:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin hétfőn Belaruszba repül, hogy Alekszandr Lukasenko belarusz elnökkel tárgyaljon. Az orosz elnök látogatásának a célja az lehet, hogy nyomást gyakoroljon az országra, hogy csatlakozzon az Ukrajna elleni offenzívához, és új frontot nyisson északon – írja a Guardian.

Putyin utoljára 2019-ben tett látogatást Minszkben.

Alekszandr Lukasenko a háború kezdetén felvonulási területként biztosította az orosz elnöknek a volt szovjet tagországot – innen támadtak az orosz erők február 24-én Kijev felé –, de Belarusz hivatalosan nem vett részt az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborúban. Az Institute for the Study of War (ISW) szerint annak közvetlen jelei most nem láthatók, hogy Belaruszból az orosz erők ismét megindulnának, de az orosz és a belarusz védelmi miniszter december 3-i megállapodása a katonai együttműködés fokozásáról erre utal – írtuk korábban.

Alekszandr Lukasenko és Vlagyimir Putyin 2022. szeptember 26-án Szocsiban Fotó: Gavriil Grigorov / AFP
Alekszandr Lukasenko és Vlagyimir Putyin 2022. szeptember 26-án Szocsiban Fotó: Gavriil Grigorov / AFP

Október elején Lukasenko így beszélt a háborúról: „Ami az ukrajnai különleges katonai műveletet illeti, részt veszünk benne. Nem titkoljuk. De nem ölünk meg senkit. Sehová sem küldjük a hadseregünket. Nem szegjük meg kötelezettségeinket.”

Oroszország október közepén 9000 orosz katonát telepített Belaruszba, és több hadgyakorlatot is tartottak az országban. Múlt héten három orosz harci repülőgépet is telepítettek Belaruszba, szombaton pedig légiriadót léptettek életbe Ukrajna-szerte azután, hogy Belaruszban az orosz légierő vadászgépei emelkedtek a levegőbe.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!