Az októberben Belaruszba vezényelt orosz csapatok taktikai hadgyakorlatot fognak végrehajtani

2022. december 19. – 08:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva azt írja az orosz hírügynökség, az Interfax, hogy az októberben Belaruszba vezényelt orosz csapatok taktikai hadgyakorlatokat fognak végrehajtani az országban.

A mintegy 9000 orosz katona azért érkezett Belaruszba, hogy „egy regionális alakulat részévé váljon”.

Az Interfax a minisztérium közleményét idézve azt írta: „Az alakulatok harcképességének és harckészültségének végső értékelését a parancsnokság az egyeztetés végső szakaszában – a taktikai gyakorlatok elvégzése után – fogja megadni”.

Az egyelőre nem ismert, hogy pontosan mikor és hol fogják elvégezni a gyakorlatokat.

A belarusz védelmi minisztérium októberben közölte, hogy 9000 orosz katona állomásozik majd az országban a határok védelmére létrehozott csapatösszevonás részeként. Alekszandr Lukasenko belarusz elnök azt mondta, hogy csapatait az orosz erőkkel együtt az ukrán határ közelébe telepítik válaszul az Ukrajna és a Nyugat felől érkező fenyegetésekre.

A brit hírszerzés október végén úgy értékelte a csapatmozgatás bejelentését, hogy csak az orosz-belarusz szolidaritás demonstrálását szolgálta, illetve kísérlet volt arra, hogy emiatt Ukrajna az északi határhoz irányítson át erőket. Később azt is írták, az oda vezényelt orosz katonák még a belarusz csapatokkal együtt sem tudnának olyan erőt alkotni, amely képes lenne számottevően sikeres új támadást végrehajtani Észak-Ukrajnában.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!