Erdoğan tagadja, hogy bármi köze lenne riválisa elítéléséhez

2022. december 17. – 22:50

Másolás

Vágólapra másolva

Recep Tayyip Erdoğan török elnök szombaton azt mondta, hogy semmi köze nincs az isztambuli polgármester elítéléséhez, amely ellenzéki tüntetéseket és nemzetközi bírálatokat váltott ki.

„Vajon ki áll a napokban hozott ítélet által keltett vihar mögött?” – tette fel a kérdést a török államfő, amikor először reagált Ekrem İmamoğlu isztambuli városvezető szerdai elítélésére, egyben sajnálatának adva hangot amiatt, hogy „egyesek rajtunk keresztül próbálják lejátszani hatalmi játékaikat”. Ezzel arra utalt, hogy az ítéletre adott reakciók a török ellenzék belső rivalizálásából fakadhatnak.

A 2023. júniusi törökországi elnökválasztáson Erdoğan lehetséges ellenfeleként emlegetett Ekrem İmamoğlut két év hét hónap szabadságvesztésre ítélték, valamint eltiltották politikai jogainak gyakorlásától a választási bizottság tagjainak „sértegetése” miatt. Isztambulban csütörtökön több tízezer ember gyűlt össze, hogy támogatásáról biztosítsa Imamoglut.

Fotó: Umit Bektas / Reuters
Fotó: Umit Bektas / Reuters

Isztambul főpolgármesterét azért vonták felelősségre, mert 2019 novemberében „bolondnak” nevezte azokat, „akik érvénytelenítették” a 2019. márciusi helyhatósági választások isztambuli eredményét, amely bár szűken, de İmamoğlu győzelmét hozta. İmamoğlu szerint azért használta a „bolond” kifejezést, mert Süleyman Soylu török belügyminiszter előzőleg szintén így illette őt, szavai pedig az eredmény érvénytelenítését szorgalmazó kormánypárt egyes politikusaira és nem az YSK tagjaira vonatkoztak.

A polgármester elítélése nemzetközi felháborodási hullámot váltott ki: az Egyesült Államok kormánya „mélységes aggodalmának és csalódottságának” adott hangot, míg Németország vezetése „a demokrácia elleni kőkemény puccsról” beszélt.

Erdoğan júniusban bejelentette, hogy elindul a 2023-as török elnökválasztáson, de a hat politikai pártból álló ellenzéki szövetség még nem nevezte meg jelöltjét. „Számunkra teljesen mindegy, ki lesz az ellenzék jelöltje” – közölte szombaton a török elnök, és felszólította politikai ellenfeleit: legyen „bátorságuk” megnevezni elnökjelöltjüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!