Bolondnak nevezte a választási tanács tagjait, börtönt kapott Isztambul polgármestere

2022. december 15. – 07:33

Másolás

Vágólapra másolva

Két év hét hónap börtönbüntetésre, valamint a politikai élettől való eltiltásra ítélte szerdán egy török bíróság Isztambul ellenzéki főpolgármesterét, Ekrem İmamoğlut, aki a törvényszék szerint megsértette a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) tagjait – jelentette szerdán a Halk TV török ellenzéki hírtelevízió.

Az MTI tudósítása szerint az ítélet nem jogerős, İmamoğlu várhatóan megfellebbezi.
İmamoğlu, a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) politikusa az ítéletre reagálva főpolgármesteri irodájában azt mondta, hogy „nem veheti el csak úgy egy maroknyi ember a nép adta felhatalmazást. Allah segítségével fokozzuk harcunkat” – tette hozzá.

A hír hallatán Kemal Kılıçdaroğlu CHP-elnök megszakította berlini útját, és visszatért Törökországba. İmamoğlu még az ítélethirdetés előtt a Twitteren arra szólította fel támogatóit, hogy menjenek a városháza elé. Ezrek gyűltek össze a felhívására.
Bülent Turan, a kormányon lévő iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) frakcióvezető-helyettese újságíróknak azt mondta, hogy a döntés nem végleges. „Akár a legfelsőbb bíróságig el fogunk menni” – jelezte.

Isztambul főpolgármesterét azért vonták felelősségre, mert 2019 novemberében „bolondnak” nevezte azokat, „akik érvénytelenítették” a 2019. márciusi helyhatósági választások isztambuli eredményét, amely bár szűken, de İmamoğlu győzelmét hozta. İmamoğlu szerint azért használta a „bolond” kifejezést, mert Süleyman Soylu török belügyminiszter előzőleg szintén így illette őt, szavai pedig az eredmény érvénytelenítését szorgalmazó kormánypárt egyes politikusaira és nem az YSK tagjaira vonatkoztak.

A 2019-es helyhatósági választás isztambuli fordulóját szabálytalanságokra hivatkozva az év júniusában megismételték. A második fordulóban İmamoğlu már fölényes győzelmet aratott. A metropoliszt korábban másfél évtizeden keresztül a Recep Tayyip Erdoğan török elnök vezette AKP irányította.

Törökországban 2023 második negyedévében mind köztársaságielnök-, mind parlamenti választást tartanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!