Kétmilliárd dollárra pereli a Facebookot egy polgárháború áldozatának fia

2022. december 14. – 05:24

Másolás

Vágólapra másolva

A gyűlölet és az erőszak virális terjedése miatt indított pert a Facebook anyavállalata, a Meta ellen az etióp polgárháború egyik áldozatának fia, de nem egyedül ő pereskedik a techóriás ellen – írja a BBC. Abrham Meareg apja egy etiópiai akadémikus volt, akit előbb Facebook-posztokban támadtak, majd megöltek.

Meareg Amare Abrha professzort 2021. november 3-án motoros fegyveresek követték haza az egyetemről, és közelről lelőtték, amikor megpróbáltak belépni a családi házba.

A támadás előtt a fia szerint Facebook-bejegyzésekben rágalmazták, és azonosító adatokat közöltek róla. Annak ellenére, hogy többször is panaszt tett a Facebook jelentési eszközével, a platform „addig hagyta fent ezeket a bejegyzéseket, amíg már túl késő nem volt”.

A jogi eljárást kezdeményezők 2 milliárd dolláros alapot követelnek a Facebookon gyűlöletet elszenvedő áldozatok számára, valamint a platform algoritmusának megváltoztatását.

A Meta azzal védekezik, hogy nagy összegeket fektetett be a moderálásba és a gyűlölet eltávolítására szolgáló technológiákba, Afrikában a kenyai fővárosban, Nairobiban tartalommoderáló központot is működtet. A cég képviselője szerint a gyűlöletbeszéd és az erőszakra való felbujtás egyébként ellentétes a platform szabályaival.

Az etióp kormány és az északi Tigray régióban lévő erők közötti konfliktusban több százezer ember halt meg, és 400 ezren éheznek éhínséghez hasonló körülmények között. A múlt hónapban békemegállapodás született, de az utóbbi időben az amhara és az oromo nyelvű közösségek közötti etnikai indíttatású gyilkosságok száma megugrott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!