Boris Johnson a lemondása után négy beszéddel egymillió fontot keresett

2022. december 14. – 23:58

Másolás

Vágólapra másolva

Miután Boris Johnson a sorozatos belpolitikai botrányok miatt a nyáron lemondott a kormányfői posztról, több mint egymillió fontot, azaz kb. 475 millió forintot keresett beszédekkel – derült ki a brit képviselők mellékjövedelmeit feltüntető jegyzékből.

Az MTI tudósítása szerint a volt brit miniszterelnök ráadásul mindössze négy beszédből hozta össze az összesen 1 030 782 fontos díjazást októberben és novemberben.

Johnson az Egyesült Államokban, Indiában és Portugáliában tartott előadásokat.
Csak a New York-i székhelyű Centerview Partners pénzügyi vállalatnál tartott beszédéért 277 724 font díjazást ((130 millió forintot) kapott. Amerikai útjának, valamint két kísérőjének költségeit az amerikai cég fizette.

A brit politikusnak mint parlamenti képviselőnek vagyonnyilatkozatot kell tennie a parlamenten kívüli tevékenységéről, illetve meg kell jelölnie a munkával töltött időt is. A jegyzék adatai alapján az 58 éves Johnson kiszámolt órabére 30 ezer font (14 millió forint) volt.

Johnson fizetése miniszterelnökként „csak” évi 164 080 font (kb. 77 millió forint) volt. Ez az összeg a 79 936 fontos miniszterelnöki illetményből és a parlamenti képviselőségért járó 84 144 fontból állt össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!