A két nagy párt közösen tiltaná be Amerikában a TikTokot

2022. december 14. – 09:27

Másolás

Vágólapra másolva

Marco Rubio republikánus szenátor kedden kétpárti törvényjavaslatot jelentett be a kínai TikTok népszerű közösségi médiaalkalmazás betiltására – írja a Reuters. A jogszabály blokkolna minden tranzakciót minden olyan közösségi médiavállalattól, amely Kínában és Oroszországban van, vagy annak befolyása alatt áll.

Az előterjesztésről kiadott sajtóközleményben Rubio azt írja: az amerikai képviselőházban egy hasonló törvényjavaslatot Mike Gallagher republikánus és Raja Krishnamoorthi demokrata képviselő támogatott. Tagállami szinten is vannak lépések a TikTok ellen: Alabama és Utah hétfőn csatlakozott azokhoz az amerikai államokhoz, amelyek nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva megtiltották a TikTok használatát az állami kormányzati eszközökön és számítógépes hálózatokon.

Az Egyesült Államok törvényhozói attól tartanak, hogy a TikTok alkalmazást amerikaiak elleni kémkedésre és a tartalmak cenzúrázására használhatják. A Trump-kormányzat 2020-ban már próbálta betiltani a videómegosztó alkalmazást, de sikertelenül járt. Akkor többek között azt akarták megakadályozni, hogy új felhasználók letölthessék a TikTokot.

Egy múlt havi meghallgatáson Chris Wray, az FBI igazgatója azt mondta, hogy a TikTok amerikai működése nemzetbiztonsági aggályokat vet fel, és felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy a kínai kormány felhasználhatja a felhasználók befolyásolására vagy eszközeik ellenőrzésére.

„Aggasztó, hogy ahelyett, hogy a kormányzatot a TikTok nemzetbiztonsági felülvizsgálatának befejezésére ösztönöznék, a kongresszus egyes tagjai úgy döntöttek, hogy egy olyan politikai indíttatású tiltást szorgalmaznak, amely semmit sem tesz az Egyesült Államok nemzetbiztonságának előmozdítása érdekében” – a TikTokot működtető kínai ByteDance Ltd. szóvivője reagált így az amerikai lépésekre. Hozzátette: a vállalat továbbra is tájékoztatni fogja a kongresszus tagjait a „folyamatban lévő” tervekről, amelyek „platformunk további védelmét szolgálják az Egyesült Államokban”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!