Az otthonából rabolták el és két hétig fogva tartották az 1988-as terrortámadás líbiai gyanúsítottját, mielőtt kiadták az Egyesült Államoknak

2022. december 13. – 12:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai igazságügyi minisztérium pár napja erősítette meg, hogy az amerikai hatóságok őrizetében van a skóciai Lockerbie felett 1988-ban felrobbantott Pan Am-repülőgép elleni merénylet egyik gyanúsítottja, Abu Agila Mohammad Maszúd, az elfogásáról azonban nem közöltek részleteket. A Guardian információi szerint Maszúdot líbiai otthonából rabolták el fegyveresek, és két hétig raboskodott a líbiai nemzeti egységkormány (GNU) védelmi minisztériumával kapcsolatban álló erők fogságában, mielőtt kiadták volna az Egyesült Államoknak.

A feltételezett pokolgépkészítő a Kadhafi-féle egykori líbiai hírszerzés egyik ezredese volt. Hat hónappal ezelőtt szabadult a börtönből, miután letöltötte tízéves büntetését a Kadhafi rezsimje alatt elkövetett bűncselekményekért.

Az ügyet ismerő líbiai tisztviselők a Guardiannek elmondták, hogy Maszúdot a főváros Abu Szalem negyedében lévő otthonában fogták el fegyveresek november 17-én, majd a nemzetközileg elismert GNU védelmi minisztériumával kapcsolatban álló erők a fővárostól 200 kilométerre fekvő Miszrátába vitték, ahol a kikötőváros egyik milíciája tartotta fogva.

Körülbelül egy héttel később a Maszúdot fogva tartókkal kapcsolatba lépett a családja, akik kétségbeesetten próbálták felkutatni az eltűnt férfit. Megnyugtatták őket, hogy rövid időn belül biztonságban hazatérhet – mondták a tisztviselők.

Újabb egy héten belül azonban egy „amerikaiakból álló csapat” érkezett Miszrátába, és egy magánrepülőgépen a város repülőteréről Máltára tartó járatra rakták Maszúdot.

Maszúd unokaöccse, Abdulmenam hétfőn a Reutersnek azt nyilatkozta, a család csak a hírekből értesült arról, hogy a férfit az Egyesült Államokba szállították.

Az Amnesty International jelentése szerint a Maszúdot is elrabló milíciacsoport tagjai „jól dokumentáltan követtek el nemzetközi jogi bűncselekményeket és más súlyos emberi jogi jogsértéseket”, és „erőszakos eltűnésekkel, kínzásokkal, törvénytelen gyilkosságokkal és más, a nemzetközi jog szerinti bűncselekményekkel terrorizálták az embereket Abu Szalimban” – közölte a szervezet 2022-ben. Bár nem egyértelmű, pontosan melyik militáns csoport tartotta fogva a férfit Misztrátában, mindegyik szervezetet vádolták már az emberi jogok megsértésével.

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója a hétfői sajtótájékoztatón elmondta: „A mai egy jó nap, mert Maszúd bíróság elé kerül az 1988-as Lockerbie-robbantásban játszott állítólagos szerepe miatt. Elmondom, hogy ez törvényes módon, a bevett eljárásoknak megfelelően történt.”

Michael H. Glasheen, az FBI washingtoni területi irodájának megbízott igazgatóhelyettese közleményében azt mondta: „A feltételezett bombagyáros törvényes letartóztatása és bíróság elé állítása kemény munka és a világszerte kialakított partnerségek eredménye.”

A skót ügyészek, akik szorosan részt vettek a nyomozásban, közölték, hogy az áldozatok családjait tájékoztatták arról, hogy Maszúdot kiadták az Egyesült Államoknak.

A gyanú szerint Maszúd, aki 1973 és 2011 között a líbiai hírszerzés magas rangú tisztje, robbantási szakértője volt, 1988 decemberében parancsnokainak utasítására egy bőröndben szállította Máltára a pokolgépet, amelynek időzítőjét később állította be. Ez a bomba robbant fel december 21-én a Pan Am 103-as járatának fedélzetén Skócia felett. A Londonból New Yorkba tartó járat felrobbantásának nem volt túlélője, 270 ember vesztette életét; ez minden idők legsúlyosabb, brit területet érő terrortámadása.

A férfi bűnrészességéről az amerikai hatóságok 2017-ben szereztek tudomást, amikor birtokukba került egy líbiai rendőrségi irat másolata, miszerint Maszúd, a líbiai hírszerzés egykori tisztje 2012-ben – már a Kadhafi-rezsim utáni új hatalom idején – egy hatósági meghallgatáson elismerte ezt. 2020-ban emeltek ellene vádat az Egyesült Államokban. A férfi kiadatása az amerikai igazságszolgáltatás számára azért különösen fontos, mert ő lesz a 42 évvel ezelőtti merénylet első gyanúsítottja, akit az Egyesült Államokban bíróság elé állítanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!