Elfogták a 270 halálos áldozattal járó, harminc évvel ezelőtti repülőgép-robbantás bombagyárosát

2022. december 11. – 22:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai hatóságok őrizetében van a skóciai Lockerbie felett 1988-ban felrobbantott Pan Am-repülőgép elleni merénylet egyik gyanúsítottja, a feltételezett pokolgépkészítő, aki a Kadhafi-féle egykori líbiai hírszerzés egyik ezredese volt – erősített meg egy skót rendőrségi bejelentést az amerikai igazságügyi minisztérium vasárnap.

Az MTI tudósítása szerint az amerikai hatóságok közölték, hogy Abu Agila Mohammad Maszúd Heir al-Marimi első bírósági meghallgatása Washingtonban lesz. Jelenleg az Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI őrizetében van és várhatóan hétfőn tartják első bírósági meghallgatását. A gyanúsított már évek óta a líbiai hatóságok őrizetében lehetett más bűncselekmények miatt, ahonnan sikerült elérni a kiadatását.

A Londonból New Yorkba tartó járat felrobbantásának nem volt túlélője, 270 ember vesztette életét, és ez minden idők legsúlyosabb, brit területet érő terrortámadása.
Az Egyesült Államok igazságügyi minisztere, aki akkor William Barr volt, 2020 decemberében bejelentette, hogy Maszúdot vádolják a pokolgép elkészítésével.

A férfi bűnrészességéről az amerikai hatóságok 2017-ben szereztek tudomást, amikor birtokukba került egy líbiai rendőrségi irat másolata, miszerint Maszúd, a líbiai hírszerzés egykori tisztje 2012-ben – már a Kadhafi-rezsim utáni új hatalom idején – egy hatósági meghallgatáson elismerte ezt. A jegyzőkönyv szerint arról is beszámolt, hogy a terrortámadást a líbiai hírszerzés megrendelésére készítette elő két társával, és a merényletet követően Moamer el-Kadhafi líbiai vezető megköszönte nekik az akciót.

A felrobbantott Pan Am 103-as pilótafülkéje – Fotó: Roy Letkey / AFP
A felrobbantott Pan Am 103-as pilótafülkéje – Fotó: Roy Letkey / AFP

A gyanú szerint Maszúd, aki 1973 és 2011 között a líbiai hírszerzés magas rangú tisztje, robbantási szakértője volt, 1988 decemberében parancsnokainak utasításra egy bőröndben szállította Máltára a pokolgépet, amelynek időzítőjét később állította be. Ez a bomba robbant fel december 21-én a Pan Am 103-as járatának fedélzetén Skócia felett.

A férfi kiadatása az amerikai igazságszolgáltatás számára azért különösen fontos, mert ő lesz a 42 évvel ezelőtti merénylet első gyanúsítottja, akit az Egyesült Államokban bíróság elé állítanak.

A Lockerbie felett elkövetett robbantás ügyében eddig egyetlen ítélet született: egy skót bíróság 2001-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte Abdelbaszet Ali al-Megrahit, a líbiai hírszerzés egy másik egykori tisztjét. A férfi végig ártatlannak vallotta magát, és súlyos betegsége miatt 2009-ben szabadlábra helyezték, majd 2012-ben meghalt Líbiában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!