A független sajtó támogatásába fog Közép-Európában az Egyesült Államok

2022. december 12. – 21:48

Másolás

Vágólapra másolva

A demokraták és a republikánusok kongresszusi jóváhagyásával hirdetett az Egyesült Államok olyan közép-európai programokat, amelyek a térségbeli országok – köztük Magyarország – demokratikus intézményeinek, civil társadalmának, független sajtójának megerősítését célozzák.

A programokat az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) támogatja. Minderről a budapesti amerikai nagykövetség tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

Közleményük szerint a programokat olyan partnerek fogják együttesen kivitelezni, akik alaposan ismerik a régiót, van tapasztalatuk a helyi közösségek személyre szabott támogatásában és elkötelezettek a nemzetközileg elismert jó gyakorlatok iránt a demokrácia támogatásának érdekében.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a programok helyi szervezetek, vállalkozások helyi vezetőinek, tulajdonosainak irányításával valósulnak meg. Az ügynökség nyilvános pályázati felhívást tett közzé, hogy helyi partnereket keressen Közép-Európában a programok megvalósítására.

Az amerikai kongresszus a demokraták és a republikánusok együttes támogatásával különített el forrásokat a demokrácia és a civil társadalom megerősítésére Közép-Európában, többek között az átláthatóság, a független média, a jogállamiság, a kisebbségi jogok és az antiszemitizmus elleni küzdelemre irányuló programok támogatására.

A USAID Magyarország mellett Bulgáriában, a Csehországban, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában támogatja partnereit a „civil társadalom kapacitásfejlesztése a demokratikus elvek erősítése és az alapvető szabadságjogok védelme érdekében”.

Kiemelt cél a független média versenyképességének, pénzügyi függetlenségének és fenntarthatóságának erősítése; a civil társadalom és a média felügyeleti szerepének fejlesztése a jogállamiság fokozott betartása, a korrupció elleni küzdelem és az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés javítása; valamint az állampolgári elkötelezettség növelése kollektív cselekvés révén a demokratikus rendszerek megerősítése érdekében – írta a tájékoztatás nyomán az MTI.

A közleményben emlékeztettek, a Biden-Harris-kormányzat világossá tette, hogy a demokrácia megerősítése az Egyesült Államokban és világszerte alapvető fontosságú ahhoz, hogy korunk példátlan kihívásainak megfelelhessünk.

A USAID közleménye kiemelte, hogy közép-európai tevékenysége olyan közös értékeken alapszik, mint az emberi jogok, az alapvető szabadságjogok és a jogállam tisztelete. Mindezeket számos nemzetközi egyezményben rögzítették, így a Helsinki Záróokmányban (1975) és a Párizsi Charta az Új Európáért egyezményében (1990) is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!