Az orosz nyomozók szerint szakszerűtlen hegesztési munka okozta a moszkvai plázatüzet

2022. december 9. – 08:53

frissítve

Az orosz nyomozók szerint szakszerűtlen hegesztési munka okozta a moszkvai plázatüzet
A leégett OBI hipermarket a Moszkvához közeli Mega Himki bevásárlóközpontnál 2022. december 9-én – Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy ember meghalt a moszkvai Mega Himki bevásárlóközpontban péntek reggel keletkezett nagy tűzben – erősítette meg az Interfax hírügynökségnek a rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata.

„Az előzetes jelentések szerint legalább egy ember meghalt. A férfi talán biztonsági őr volt. Holttestét felderítés közben találták meg” – közölte a minisztérium. A tűz a bevásárlóközpontban lévő OBI hipermarket tetején ütött ki reggel 8:25-kor. A tűz hétezer négyzetméterre terjedt ki, a tűzoltóknak már sikerült megfékezniük a lángokat. Az esetről készült videófelvételeken látszik, hogy a tűz keletkezése után több robbanás is történt.

A tűz okát az orosz Nyomozó Bizottság a „biztonsági követelményeknek nem megfelelő betartásáról” szóló cikkely alapján fogja vizsgálni, az ügyben büntetőeljárás is indult – közölte a Nyomozó Bizottság. A hivatal megjegyezte, hogy a nyomozóknak meg kell állapítaniuk a tűzesethez vezető okokat, „az ellenőrzés befejezésekor számos vizsgálatot fognak kijelölni, beleértve a törvényszéki, tűzmérnöki és igazságügyi értékelést, emellett minden szükséges dokumentációt be fognak kérni” – írták.

A Nyomozó Bizottság később arról számolt be, hogy az előzetes vizsgálat szerint “szakszerűtlen hegesztési munka” okozta a tüzet. "A vizsgálat megállapította, hogy a bevásárlóközpontban olyan hegesztési munkálatokat végeztek, amelyek nem feleltek meg a biztonsági követelményeknek. Az orosz biztosítok szövetsége szerint a potenciális kár elérheti a 20-30 milliárd rubelt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!