Alighogy megszavazták, máris visszavonták a fegyveres rendőrségi robotok engedélyezését San Franciscóban

2022. december 7. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

San Francisco városvezetése visszavonta azt a döntést, amellyel engedélyezték a rendőrségnek a halálos fegyverekkel felszerelt robotok használatát – írja a BBC.

A múlt héten megszavazott intézkedés lehetővé tette volna, hogy a San Franciscó-i rendőrség (SFPD) extrém helyzetekben robotokkal ölhessen meg gyanúsítottakat. A javaslatot hevesen bírálták polgárjogi csoportok, ezért a város közgyűlése kedden egyhangúlag megszavazta a felfüggesztését, és további felülvizsgálatra küldték a kérdést. Az eredeti javaslatot finomítani fogják, vagy pedig teljesen elvetik.

Dr. Catherine Connolly, a Stop Killer Robots (Állítsuk meg a gyilkos robotokat) nevű csoport tagja szerint a lépés „egyre inkább eltávolíthatja az embereket az erőszak alkalmazásától és az erőszak alkalmazásának következményeitől”, az intézkedés pedig „megkönnyítheti a halálos erő alkalmazásáról szóló döntések meghozatalát”.

A rendőrség korábban azzal érvelt, hogy a robotokat csak szélsőséges körülmények között használnák. Azt is mondták, hogy a robotokat arra is lehetne használni, hogy „ártalmatlanná tegyék vagy zavarba hozzák az erőszakos, felfegyverzett vagy veszélyes gyanúsítottakat, akik életveszélyt jelentenek”.

Ilyen típusú robotokat egyébként már használnak az Egyesült Államok más részein. 2016-ban a texasi Dallasban a rendőrség egy C-4 robbanóanyaggal felfegyverzett robotot használt egy orvlövész megölésére, aki öt rendőrrel végzett és többeket megsebesített.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!