A magyar határ közelében erdőbe zuhant egy horvát vadászgép

2022. december 6. – 19:17

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd kora délután gyakorlatozás közben lezuhant egy MiG–21 vadászgép az észak-horvátországi Szlatinához (Slatina) közeli erdőben, néhány kilométerre a magyar határtól. Mindkét pilóta életben van – írta kedden az MTI.

A védelmi minisztérium közlése szerint a pilóták katapultáltak és sikeresen földet értek, csak egyikük sérült meg a lábán. A baleset okát egyelőre hivatalosan nem közölték, azonban a Jutarnji list horvát napilap nem hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta: leállt a vadászgép motorja.

A MiG–21-es vadászgépet a Szovjetunióban fejlesztették ki, majd állították szolgálatba az ötvenes évek végén. Mára azonban a horvát légierő egyetlen vadászrepülő-százada által repült felújított változatai is nagyon elavultak (a Magyar Honvédség 2000-ben vonta ki a típust a szolgálatból). Az összesen több mint 11 ezer darabban gyártott gép mindig is megbízhatatlanságáról volt hírhedt; a Magyar Néphadsereg által repült 261 darab MiG–21-esből nem kevesebb mint 74 semmisült meg, és a 8 darab horvát MiG–21 BIS és a 4 MiG–21 UM gyakorló repülőgép is állandóan meghibásodott. Horvátországban az elmúlt 12 évben hat súlyos repülőgép-baleset történt, ezek során négy pilóta vesztette életét.

A horvát katonai ügyészség 2016 márciusában nyomozást is indított, mely során kiderült, hogy 2014-ben Ukrajna nem eredeti MiG–21-eseit adta Horvátországnak, hanem több, más országból beszerzett alkatrészből összeállított repülőket. Az ukrán állami fegyverexportőr, az Ukrspecexport a megvásárolt repülőgépek sorozatszámait átütötte, a dokumentációkba hamis alkatrész-sorozatszámokat vezetett be. Az ukrán eredetű MiG-ek közül már csak néhány repül, és Horvátország 2023-ban lecseréli az egész jelenlegi vadászgép-állományát 12 Dassault Rafale F3R típusú, francia gyártású, használt vadászgépre, melyek azonban ténylegesen csak 2024-ben állnak szolgálatba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!