A háború eddigi legnagyobb orosz kudarca a mostani néhány dróntámadás a britek szerint

2022. december 6. – 08:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közzétette szokásos napi jelentését a brit védelmi minisztérium, azt írják:

Robbanásokról számoltak be az oroszországi Szaratov területen található Engels légibázison és a Moszkvától délkeletre, a Rjazáni területen található Djagiljajevói repülőtéren december 5-én. A jelentések szerint két Tu–95 (NATO-kódja: Bear) stratégiai bombázó repülőgép megsérült Engelsnél, Djagiljajevónál pedig egy egy üzemanyagtartály felrobbanása három katona halálát okozta.

A robbanások okait egyelőre nem erősítették meg. Amennyiben azonban Oroszország úgy értékeli, hogy szándékos támadások voltak, akkor valószínűleg az ukrajnai háború kezdete óta a legjelentősebb védelmi kudarcnak tekinthetők.

A helyszínek sokkal mélyebben találhatóak Oroszország belsejében a korábbi hasonló robbanások helyszíneinél: Engels több mint 600 km-re van az ukránok ellenőrizte területtől. Engels az orosz nagy hatótávolságú légierő (LRA) fő működési bázisa Nyugat-Oroszországban, ahol több mint 30 nehézbombázónak állomásozik. Ez az orosz légierő egyik ága, amely a rakéták helyett repülőgépekkel hajt végre nagy hatótávolságú nukleáris vagy hagyományos csapásokat, gyakorta használták őket például arra, hogy hagyományos robotrepülőgépeket indítsanak Ukrajna ellen. A légierő most valószínűleg úgy fog reagálni, hogy a bombázókat átmenetileg egymástól messzebb költözteti.

Az orosz vezetés valószínűleg megpróbálja majd beazonosítani a támadásért felelős orosz tiszteket, akik súlyos retorzióra számíthatnak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!