Több újságíró beperli a Pegasus kémszoftver gyártóját a megfigyelések miatt

2022. december 5. – 14:40

Másolás

Vágólapra másolva

Nelson Rauda Zablah újságíró kezdeményezésére többen beperlik a Pegasus kémszoftver gyártóját, mert nem látnak már más lehetőséget a jogaik érvényesítésére, írja a Guardian.

A 24.hu szúrta ki Nelson Rauda Zablaht kezdeményezését, őt és 18 kollégáját is megfigyelték korábban a Pegasus nevű kémszoftverrel. El Salvadorban 2020 júniusától egészen 2021 novemberéig tartottak ezek a támadások. Összesen 35 újságírót és több civilt figyeltek meg ez idő alatt.

Nelson Rauda Zablah nemrégen azt mondta: „Elmondtuk a történetünket a világ minden táján működő hírcsatornáknak. El Salvadorban sajtótájékoztatókat tartottunk, szerepeltünk a televízióban, és a főügyészi hivatalhoz is fordultunk. Mindez nem vezetett sehova, nem vonták felelősségre az illetékeseket.”

Ezért 14 kollégájával úgy döntöttek, az Egyesült Államok Szövetségi Bíróságán beperelik az NSO Groupot.

Nelson Rauda Zablaht azt mondta, nem a pénz motiválja, hiszen ha gazdagok akarnának lenni, nem lennének független újságírók. Szerinte egyszerűen nincs több eszköz a kezükben.

A Pegasus nevű kémprogram botránya 2021 nyarán derült ki, amikor az NSO cég Pegasus nevű kémszoftvere több mint 50 ezer olyan telefonszámot figyeltetett meg, akiket célpontként választottak ki. Több mint 300 magyar célpont szerepelt az adatbázisban.

A magyar kormány az ügyről korábban azt mondta, hogy „nincs tudomásunk a megkeresésben szereplő állítólagos adatgyűjtésről”, és hozzátették, hogy „Magyarország jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el”.

A botrányról bővebben ebben a cikkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!