Az Iszlám Állam vegyi fegyvereket használt Irakban

2022. december 5. – 21:49

Másolás

Vágólapra másolva

Bizonyítékokat tártak fel az ENSZ szakértői arra, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet az önhatalmúlag kikiáltott kalifátusa idején vegyi fegyvereket vetett be Irakban – áll az MTI által idézett jelentésben.

A dzsihadisták által elkövetett bűncselekmények feltárására és a terrorszervezet felelősségre vonására létrehozott ENSZ-vizsgálóbizottság tagjai elmondásuk szerint „tanúvallomásokon alapuló, digitális és dokumentumalapú bizonyítékokat” gyűjtöttek egyebek mellett arról, hogy a kalifátus idején (2014–2019) a szélsőségesek vegyi fegyvereket vetettek be.

A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy az Iszlám Állam

„vegyi fegyverek kilövésére alkalmas rakétákat és aknavetőket, valamint rakétavetőkkel célba juttatható vegyi fegyveres lövedékeket, vegyifegyver-anyagokat tartalmazó tölteteket, illetve ennek megfelelő robbanóberendezéseket gyártott”.

A vizsgálat egyebek mellett kiterjedt az Iszlám Állam „finanszírozására, ellátására és logisztikájára, valamint a parancsnokságokkal fenntartott kapcsolataira, hogy jobban megismerjék azokat a helyszíneket, ahol ezeket a fegyvereket előállították és bevetették Irakban”.

A szakértők különös figyelmet szenteltek a Táza Hormatuban 2016. március 8-án elkövetett támadásnak. Állításuk szerint jelentős mennyiségű bizonyítékot gyűjtöttek össze egyebek mellett a dzsihadista csoport pénzügyeiről és levelezéséről is.

Megvizsgálták azokat a bizonyítékokat is, amelyek az Iszlám Állam vegyi fegyverek kezelése közben életét veszített „mártírjai” családtagjainak kártalanítására vonatkoztak, valamint a vegyi fegyverekbe való anyagok használatára vonatkozó kiképzésben részt vett magas rangú ügynökök listáját.

Mit használtak?

A felhasznált anyagok között szerepelt az alumínium-foszfid, a klór, a (neurotoxint termelő) Clostridium botulinum nevű baktérium, a cián, a nikotin, a ricinus, a szulfát és a tallium. A jelentés kiemeli, milyen szövődményekben szenvednek jelenleg Táza Hormatu lakói (például krónikus betegségek, daganatos megbetegedések és szaporodási rendellenességek).

A dokumentum kitér más súlyos bűncselekményekre is, így a tömeges nemi erőszakra, az iraki keresztény és más közösségek üldözésére, valamint a kulturális és vallási örökség elpusztítására.

A jelentés beszámol az Iszlám Állam finanszírozásáról is, bizonyítékokat felsorakoztatva azok ellen, akik pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó kereskedelmi hálózatok keretében logisztikai támogatást biztosítottak az iszlamisták számára és hasznot húztak az erőszakos hadjárataikból.

A szakértők megkezdték feldolgozni az Iszlám Államnak az iraki kőolaj ellenőrzésére és kiaknázására irányuló tevékenységét is.

A nagy túlélő

Annak ellenére azonban, hogy az Iszlám Állam visszaszorult a hírekből, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a szervezet vagy az azt megalapozó szélsőséges ideológia megsemmisült volna. Az Iszlám Állam ugyanis a dzsihadista mozgalom nagy túlélője, mely 2014-es hódításai előtt (még az al-Kaida helyi szervezeteként) is többször elvesztette teljes vezérkarát. Az örökség továbbvitelét azonban a sokszori lefejezés ellenére is több tényező segíti.

Így például a franchise-rendszer, mely tényleges szervezeti kapcsolódás nélkül is lehetővé teszi Iszlám Állam „tartományok” alapítását, illetve az agresszív terjeszkedési politika, mely minden olyan muszlim országba elviszi a kalifátus fekete zászlaját, ahol a helyi államszervezet megroggyant, vannak vegzálható vallási kisebbségek, és van pár ezer elszegényedett, elkeseredett és fanatizálható férfi, akikből dzsihadistákat lehet faragni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!