Videó: két embert kikerült, egy harmadikat viszont elütött egy magyar férfi egy magas-tátrai sípályán

2022. november 30. – 09:33

Másolás

Vágólapra másolva

Gondatlan bűncselekmény elkövetésével vádol egy középkorú magyar férfit a Gyöngyösi Járási Ügyészség a szlovák ügyészség által felajánlott büntetőeljárásban – írja az ügyészség közleményében.

A férfi 2019 márciusában a tátralomnici síközpont pályáin síelt, amikor a lesiklása során ki kellett kerülnie két, a pályán álló embert, ennek érdekében irányt váltott, ám a manővereit rosszul tervezte meg, mivel nem vette figyelembe, hogy egy másik pálya irányából érkezik feléje egy másik síelő is, aki így elkerülhetetlenül keresztezte az útját. A szlovák állampolgárságú nő átsiklott a magyar férfi sílécének végén, elesett és súlyos sérüléseket szenvedett.

A balesetről videófelvétel is készült:


„A nyomozás során kirendelt szakértő megállapította, hogy a baleset elkerülhető lett volna, ha a vádlott betartja a síelőkre vonatkozó, a Magas Tátrában érvényes Fehér Kódex 2. és 3. pontjában megfogalmazott, részben a síelés irányát megszabó előírásokat, melyek azt is rögzítik, hogy minden síelő köteles a pálya jellegéhez és állapotához, a saját képességeihez és lehetőségeihez, a terephez, az időjárási és hóviszonyokhoz, valamint a sípályán található síelők számához igazítani a síelést és annak sebességét” – írja az ügyészség.

Az ügyészség szerint a férfi nem tanúsított kellő figyelmet és körültekintést, gondatlansága pedig súlyos sérüléshez vezetett.

A járási ügyészség ezért gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségével vádolta meg. Vádiratában az ügyészség – tárgyalás tartása esetén – pénzbüntetés kiszabására tett indítványt, de indítványozta azt is, hogy amennyiben a férfi az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét, pénzbüntetés helyett 1 év 3 hónap próbaidőt kapjon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!