Kiürült egy thaiföldi templom, miután pozitív lett a szerzetesek drogtesztje

2022. november 30. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

Négy szerzetesnek, köztük az apátnak is pozitív lett a metamfetamintesztje egy buddhista templomban Thaiföld Fecsabun nevű tartományban – írja a helyi hatóságokra hivatkozva az AFP hírügynökség. A szerzeteseket egy egészségügyi intézménybe küldték rehabilitációra. A razzia a kábítószer-kereskedelem elleni nemzeti kampány része volt.

A rendőrség hétfőn végzett vizeletvizsgálatot a templomban, amin mind a négy férfi megbukott. A rendőrök nem árulták el, hogyan irányult a figyelmük épp erre a templomra – írja a BBC.

Az AFP úgy tudja, hogy a templomban jelenleg nincsenek szerzetesek, és a közelben élő falusiak aggódnak, hogy így nem tudnak „érdemeket szerezni”. Az érdemszerzés fontos buddhista gyakorlat, ahol a hívők jó cselekedetek révén – esetükben úgy, hogy ételt adományoznak a szerzeteseknek – védőerőben részesülnek. A körzeti szerzetesfőnök ugyanakkor megígérte, hogy új szerzeteseket irányít a templomba, hogy eloszlassa a hívők aggodalmait.

Az elmúlt években a metamfetamin jelentős problémává vált Thaiföldön, a kábítószer-lefoglalások száma 2021-ben minden idők legmagasabb szintjét érte el az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala szerint. A metamfetamin Mianmarból – a világ legnagyobb metamfetamin-előállítójától – Laoszon keresztül érkezik az országba.

Októberben Prajuth Csan-ocsa thaiföldi miniszterelnök elrendelte a kábítószerek visszaszorítását, miután egy volt rendőr, akit metamfetamin birtoklása miatt bocsátottak el, 36 embert, köztük 24 gyereket ölt meg egy óvodai lövöldözésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!