Bűnösnek találta az amerikai bíróság a capitoliumi ostrom szervezőjét, illetve négy társát

2022. november 30. – 05:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai esküdtszék bűnösnek találta zendülésre való szervezkedés vádjában a 2021-es capitoliumi ostrom egyik fő vádlottját, Stewart Rhodest, írja az MTI.

A 2009 óta létező, úgynevezett Oath Keepers nevű szélsőséges szervezet öt vezetője állt Washingtonban bíróság elé, öt különböző vádpontban. A zendülésre vonatkozó vádban Rhodes mellett még egy embert, Kelly Meggst is bűnösnek találták. A többi vádlottat felmentették ebben a vádpontban, amelyet a békés hatalomátadás megállítását célzó átfogó terv kidolgozása miatt terjesztett elő az ügyészség.

Stewart Rhodes a kivizsgáló bizottság egyik meghallgatásán, még júniusban – Fotó: Brendan Smialowski/ AFP
Stewart Rhodes a kivizsgáló bizottság egyik meghallgatásán, még júniusban – Fotó: Brendan Smialowski/ AFP

Két embert bűnösnek találtak a hivatalos eljárás megakadályozására vonatkozó szervezkedés vádjával, Rhodest és két társát ugyanakkor felmentették ebben a vádpontban. Rhodest egyébként a zendülésre vonatkozó vádponton kívül mindenben felmentették.

Négy vádlottat bűnösnek találtak dokumentumok illetéktelen eltulajdonítása miatt, három embert pedig azért, mert hivatalos személyt akadályoztak kötelességének teljesítésében.

2021. január 6-án az Egyesült Államokat megrázó, a világot pedig megdöbbentő szürreális jelenetek játszódtak le Washingtonban. A tömeg Trump nagygyűléséről a törvényhozás épülete elé vonult, ahol a volt elnök alaptalan vádjait ismételgették, miszerint a 2020-as választást elcsalták. Sokan azt is skandálták, hogy „akasszátok fel Mike Pence-t!”.

A Capitolium elleni támadás kivizsgálására létrehozott kongresszusi különbizottság többek között a volt elnök és tanácsadói felelősségét is vizsgálja az ügyben. A vizsgálat következményeinek óriási tétje lehet, ugyanis a republikánusok több államban nem is titkolják, hogy a 2024-es elnökválasztási eredmények adminisztratív befolyásolására készülnek.

A Capitolium elleni támadásban vagy annak következtében összesen öt ember halt meg, a tömeg mintegy 140 rendőrtisztet bántalmazott. A Capitolium ostromához vezető eseményekről, a megdöbbentő jelenetekről és a történtek politikai utóéletéről ebben a cikkben olvashat részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől