Blinken: az USA növelni fogja jelenlétét a Fekete- és a Balti-tenger térségében

2022. november 29. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva


A Fekete-tenger stratégiai jelentőségű térség az Egyesült Államok számára és nem hagyja magát eltántorítani attól az eltökélt szándékától, hogy erősítse jelenlétét a Fekete- és a Balti-tenger térségében – mondta az amerikai külügyminiszter kedden Bukarestben.

Antony Blinken a NATO bukaresti külügyminiszteri értekezlete előtt a román külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén üdvözölte, hogy Bukarest 2023-tól a GDP 2,5 százalékára emeli védelmi kiadásait, és úgy fogalmazott: nem kívánhat magának elkötelezettebb szövetségest Romániánál, amely továbbra is számíthat az Egyesült Államok támogatására. Blinken kiemelte:

  • a NATO egységes maradt az Ukrajna elleni orosz agresszió nyomán,
  • segíti Ukrajna védelmét,
  • szankciókkal igyekszik blokkolni az orosz katonai gépezetet.

Az amerikai külügyminiszter felidézte Bukarestben Joe Biden amerikai elnök korábbi ígéretét, miszerint a NATO-országokat nem hagyják magukra, és megvédik a NATO területének minden négyzetcentiméterét.

Aurescu román külügyminiszter üdvözölte a csapaterősítést. Jelenleg csaknem négyezer amerikai katona állomásozik Romániában, az ország 8,4 millió tonna ukrán gabona exportjához nyújtott segítséget.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!