A G7 külön hálózatot hoz létre a háborús bűnök kivizsgálásának koordinálására

2022. november 29. – 17:17

Másolás

Vágólapra másolva

A G7-csoport megállapodott egy olyan hálózat felállításáról, amely koordinálja a háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozásokat – írja a Guardian.

„Az Ukrajnában elkövetett atrocitások bírósági kivizsgálása éveket, talán évtizedeket is igénybe vehet. De felkészültek leszünk és kitartunk, amíg csak szükséges” – mondta Marco Buschmann német igazságügyi miniszter egy nyilatkozatban. Buschmann azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a szexuális erőszak áldozatainak vallomásait úgy kell rögzíteni, hogy azok a bíróság előtt elfogadhatóak legyenek, hogy az áldozatoknak csak egyszer kelljen vallomást tenniük.

A döntésről a G7-országok igazságügyi minisztereinek berlini találkozója után számoltak be. A találkozón részt vettek a nemzetközi büntetőbíróság különleges ügyészei, a német szövetségi ügyész és Denisz Maljuska ukrán igazságügyi miniszter is.

A miniszterek közös nyilatkozatban közölték, hogy a G7-országok biztosítják, hogy minden államban legyen egy központi nemzeti kapcsolattartó pont a nemzetközi bűncselekmények üldözésére.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!