Beteges, ártó szándék, toxikus hozzáállás – Oroszország, a meg nem értett háborús agresszor

2022. november 29. – 18:32

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokban „rendkívül negatív helyzet” alakult ki – ezzel indokolta Moszkva, hogy miért halasztotta el a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött Új Start-szerződés orosz–amerikai konzultatív bizottságának kairói ülését.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Telegramon kedden közzétett kommentárjában néhány nagyon erős kitételt fogalmazott meg az Egyesült Államok és Oroszország viszonyáról. Az MTI által idézett néhány mondatból válogattunk, amelyek alapján úgy tűnhet, mintha Oroszország nem háborús agresszor, hanem egy agresszió elszenvedője lenne.

  • Washington részéről minden vonatkozásban „a legmagasabb szintű toxikusság” és ellenséges hozzáállás tapasztalható.
  • Az orosz–amerikai kapcsolatokban kialakult rendkívül negatív helyzetet Washington teremtette, és az folyamatosan romlik.
  • Minden amerikai lépés annak a „beteges szándéknak van alárendelve”, hogy az Egyesült Államok, ahol csak lehet, ártson Oroszországnak.
  • „Elvárjuk az Egyesült Államoktól, hogy tegyen jóhiszemű erőfeszítéseket.”

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kedden Moszkvában hasonló szellemiségben beszélt többek között arról, hogy „az Egyesült Államok nem volt hajlandó figyelembe venni Oroszország prioritásait és jelzéseit, sőt, ezekkel ellentétes lépéseket tett”.

Moszkva ezért a diplomata szerint nem tehetett mást, mint azt, hogy lemondja a hadászati fegyverzetek ügyében betervezett kétoldalú konzultációt. Rjabkov szerint Washington kizárólag az Új Start-szerződésben előírt ellenőrzések felújítására összpontosított, és nem szándékozott előbbre lépni az Oroszország számára prioritást jelentő területeken.

Arról is beszélt, hogy Moszkva idővel újabb időpontokat fog javasolni Washingtonnak a Start-bizottság ülésére, de valószínűleg nem erre az évre. Szerinte a kétoldalú kapcsolatokat leépítő Egyesült Államoknak kellene kezdeményeznie a párbeszéd újrafelvételét Oroszországgal a stratégiai stabilitásról, a tárgyalások pedig ezen a területen csak akkor lehetségesek, ha Washington hajlandó az egyenrangú párbeszédre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!