Robbanóanyaggal teli drónokkal támadt a rendőrökre egy mexikói drogkartell

2022. november 28. – 20:03

Másolás

Vágólapra másolva

Felfegyverzett drónokkal és egy kisrepülőgéppel támadt a rendőrségre a mexikói Jalisco Új Nemzedék Kartell (CJNG) drogkartell a hétvégén. A támadásban két rendőr és legalább két kartelltag meghalt – írja a Vice.

A lövöldözés a Jalisco állambeli Encarnación de Díaz kisvárosban történt. A CJNG legalább 2018 óta harcol a Sinaloa-kartellel a terület ellenőrzéséért, amely az Egyesült Államokba irányuló kábítószer-kereskedelem egyik fő útvonala.

A kartell egy Cessna típusú repülőgépről tüzelt a rendőrökre, akik visszalőttek, és a helyi híradások szerint sikerült megölniük két kartelltagot. A november 26-i támadás során a CJNG egyidejűleg több drónt is bevetett, amelyekkel robbanóanyagokat dobtak le a rendőrökre.

Úgy tűnik, ez volt az első alkalom, hogy egy kartell repülőgépet használt a hatóságok megtámadására. Nemrégiben Jalisco államban egy hasonló repülőgépet használtak arra, hogy több ezer, a Sinaloa-kartellt fenyegető szórólapot dobjanak le.

Órákkal az összecsapás után a kartell tagjai buszokkal és kisteherautókkal lezárták a város több utcáját, hogy megakadályozzák a mexikói hadsereg és a nemzeti gárda érkezését. Jalisco állam kormányzója, Enrique Alfaro megerősítette a támadás tényét, a Twitteren azt írta: „Ma a bűnözők megpróbáltak félelmet kelteni és megfélemlíteni a helyi hatóságainkat, de falba ütköztek...”.

A CJNG 2020 óta használ rendszeresen robbanóanyaggal megpakolt drónokat a hatóságok és riválisok elleni támadásokhoz. Az eddigi vizsgálatok szerint a kartellek kereskedelmi forgalomban kapható drónokat használnak, és kézzel készített robbanóanyagokat, például Tovexet vagy C4-et erősítenek rájuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!