Megduplázódott a fegyvert viselő amerikaiak száma

2022. november 27. – 18:46

Másolás

Vágólapra másolva

Egy, az Egyesült Államokban végzett felmérésben, 2019-ben mintegy 16 millió, négy évvel korábban viszont mindössze 9 millió válaszadó nyilatkozott úgy, hogy az előző hónapban előfordult, hogy magával vitte fegyverét. Az American Journal of Public Health folyóirat felmérésben résztvevők közül hatmillióan mondták azt, hogy mindennap fegyverrel járnak az utcán, ami kétszerese a négy évvel korábbi számnak.

Az amerikai közegészségügyi folyóiratban és az interneten megjelent kutatás kiemeli, hogy míg 1994-ben a válaszadók 46 százaléka a személyes védelmet említette a fegyverviselés legfőbb indokaként, addig 2015-ben már 64 százalékuk mondta ugyanezt. Arányuk 2019-ben elérte 73 százalékot, majd 2021-ben 83 százalékot tettek ki azok, akik saját védelmük érdekében tartották fontosnak, hogy fegyverrel rendelkezzenek. A felmérés készítői hozzáteszik, hogy 1990-ben csupán egyetlen olyan állam volt az Egyesült Államokban, ahol nem volt szükség fegyverviselési engedélyre, addig 2021-re ez huszonegy tagállamra bővült.

Azokban az államokban, ahol a hatóságok komolyabb mérlegelés után adnak fegyvertartási engedélyt, ott kisebb a fegyvert viselők aránya, állapítja meg a felmérés. További érdekesség, hogy az engedéllyel nem rendelkező válaszadók mintegy tíz százaléka szintén rendszeresen magánál tartja fegyverét azon államokban, ahol azt engedélyhez kötik.

Az amerikai közegészségügyi kutatás eredményeinek összegzésekor azokat a válaszadókat vették figyelembe, akik magukkal viszik a fegyvert, és nem pusztán az autójukban tartják azt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!