Olena Zelenszka: Győzelem nélkül nincs béke

2022. november 25. – 07:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán elnök felesége a BBC-nek adott interjút Kijevben, amiben többek között elmondta, ki fogják bírni a telet az áramkimaradásokkal és hideggel együtt, és tovább fognak harcolni a „világnézeti háborúban”. „Győzelem nélkül nincs béke” – mondta.

„Annyi szörnyű kihíváson vagyunk túl, annyi áldozatot láttunk, annyi pusztítást, hogy az áramszünetek nem a legrosszabb dolog, ami velünk történhetett” – mondta, és felidézett egy nemrégiben készült felmérést, amelyben az ukránok 90 %-a azt mondta, hogy kész két-három évig áramhiánnyal együtt élni, ha kilátásba helyezi az Európai Unióhoz való csatlakozást. Zelenszka szerint viszont nehéz úgy kitartani, hogy nem tudják, meddig kell.

„Minden ukrán erősebb lesz ettől a háborútól.”

Az elnök felesége az interjúban azt is elmondta, nagyon kevés időt tudnak együtt tölteni családként, ugyanis ő a két gyerekükkel (18 éves lányukkal és 9 éves fiúkkal) külön él, Zelenszkij pedig a munkahelyén. A háború első hónapjait egy titkos búvóhelyen töltötték, azóta viszont több alkalommal is megjelent a nyilvánosság előtt, és képviseli Ukrajnát akkor, amikor a férje nem tudja.

Az amerikai kongresszus előtt is felszólalt, ahol hangsúlyozta az ukrán gyerekek szenvedését, elítélte Oroszország „éhezők viadalának” nevezett tevékenységét, és arra kérte az amerikai kongresszust, támogassa fegyverekkel az ukránokat.

Arra kérdésre, hogy érzi-e, hogy más fővárosokban van egyfajta „fáradtság”, mivel a válság miatt az energia- és élelmiszerárak a határokon túl is emelkednek, Zelenszka azt válaszolta: „Nem érzem, hogy belénk fáradtak volna. Mindannyian megértik, hogy ez nem csak egy ukrajnai háború. Ez egy világnézeti háború”. Hozzátette: „Nem árulhatjuk el azokat, akik most a megszállt területeken vannak. Nem hagyhatjuk magára azokat az embereket, akik a felszabadulásra várnak”.

„Mindannyian tudjuk, hogy győzelem nélkül nem lesz béke. Ez egy hamis béke lenne, és nem tartana sokáig.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!