A francia korrupciós ügyészség vizsgálja a McKinsey tanácsadó cég szerepét Macron kampányaiban

2022. november 24. – 22:50

Másolás

Vágólapra másolva

A korrupciós ügyeket vizsgáló francia nemzeti pénzügyi ügyészség két vizsgálatot indított október végén a kormányzati politikát segítő McKinsey tanácsadó cég szerepének tisztázására Emmanuel Macron 2017-es és 2022-es győztes elnökválasztási kampányában – erősítette meg csütörtökön a vádhatóság a Le Parisien című napilap értesülését az MTI beszámolója szerint.

A tavaszi elnökválasztási kampányban heves vitát váltott ki a szenátus egyik vizsgálóbizottságának jelentése, amely alapján a felsőház feljelentést is tett a kormányzati politikát segítő nemzetközi tanácsadó cég ellen.

Miután a Le Parisien című napilapban megjelent egy cikk a témában („McKinsey-ügy: Emmanuel Macron ellen illegális kampányfinanszírozás miatt indult eljárás”), a korrupciós ügyeket vizsgáló francia nemzeti pénzügyi ügyészség közleményt adott ki azoknak „a különböző bűnügyi eljárások helyzetének tisztázására”, amelyeket a szenátusi jelentés és egyéb panaszok alapján indítottak.

A vádhatóság szerint több képviselői és egyéni jelzés, valamint panasz alapján előzetes vizsgálat indult 2022. október 20-án Emmanuel Macron kampányszámlái szabálytalanságainak kivizsgálására, a McKinsey 2017-es és a 2022-es választási kampányban játszott szerepe feltételeire koncentrálva. Október 21-én egy másik előzetes eljárás is indult favoritizmus gyanújával.

A parlament felsőházának vizsgálóbizottsága március 16-i jelentésében megállapította, hogy

az állam és a nagy nemzetközi vállalati tanácsadó cégek által 2018 és 2021 között megkötött szerződések száma „több mint megduplázódott”, és az abban rögzített honoráriumok tavaly rekordösszegre rúgtak, meghaladták az egymilliárd eurót.

Az ellenzék akkor azonnal vizsgálatot követelt annak megállapítására, hogy Emmanuel Macron és pártja milyen előnyökben részesítette a McKinsey-t. A Médiapart oknyomozó portál szerint a tanácsadó cég több tagja is részt vett Emmanuel Macron pártjának alapításában 2016-ban, majd személyesen és ingyen kampányoltak a majdani államfő mellett 2017-ben.

A szenátus azzal is megvádolta a tanácsadó céget, hogy 2011 és 2020 között egyáltalán nem fizetett társasági adót Franciaországban.

Az ügyészség a közleményében emlékezett arra, hogy március 31-én adócsalással súlyosbított pénzmosás gyanúja miatt már vizsgálat indult a McKinsey ellen, s az eljárás keretében május 24-én házkutatást tartottak a cég franciaországi székhelyén.
Az államfő, akinek neve nem szerepel az ügyészségi közleményben, az alkotmány alapján mentelmi jogot élvez, így 2027-ig tartó mandátuma vége előtt nem hallgatható ki.

Emmanuel Macron még a tavaszi elnökválasztási kampányában kijelentette: amennyiben bizonyíték van a visszaélésekre, felelősségre kell vonni az érintetteket. Az államfő szerint a jelenlegi adóügyi szabályokkal magyarázható, hogy a nagy nemzetközi cégek nem Franciaországban fizetik be a társasági adójukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!