Egyetért az Európai Parlament a 18 milliárd eurós hitellel Ukrajna számára

2022. november 24. – 14:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A képviselők jóváhagyták csütörtökön a 18 milliárd eurós hitelt Ukrajna számára az ország ellen indított orosz háború miatt. A 18 milliárd euró az Ukrajna számára havonta szükséges 3-4 milliárd euró mintegy felét biztosítja 2023-ra. A pénz a Bizottság javaslata szerint az alapvető közszolgáltatások biztosítására (például iskolák, kórházak működtetésére vagy a kitelepítettek lakhatásának megoldására), a makrogazdasági stabilitás megőrzésére és az Oroszország által elpusztított létfontosságú infrastruktúra helyreállítására fordítható. A kölcsön forrását az unió a pénzügyi piacokról szerzi be és részletekben, negyedévenként biztosítja Ukrajna rendelkezére, mert a pénzforrások kiszámíthatósága és folyamatossága kulcsfontosságú ahhoz, hogy Ukrajna a háború alatt megőrizhesse fizetőképességét.

A kölcsön folyósítása feltételek teljesítéséhez kötött. Kifizetéséhez Ukrajnának meg kell erősítenie intézményrendszerét és fel kell készítenie azt a helyreállításra és az uniós tagság felé vezető útra. A feltételek között antikorrupciós intézkedések, igazságügyi reformok, a jogállamiság tiszteletben tartása, jó kormányzás és az intézmények modernizációja szerepel, a reformok alakulását az Európai Bizottság minden egyes utalás előtt ellenőrzi majd. A kölcsönről szóló rendeletet 507 szavazattal, 38 ellenszavazat és 26 tartózkodás mellett fogadták el.

Az Európai Parlament egyelőre egy állásfoglalásról szavazott, amely egyetért a kölcsön biztosításával. Ezután még döntenie kell erről a Bizottságnak is december hatodikán. Orbán Viktor korábban már kijelentette, a magyar kormány nem fogadja el, hogy az EU-tagállamok közös hitelfelvétellel segítsék az Oroszország által megtámadott Ukrajnát, arra viszont hajlandó, hogy a tervezett pénzügyi támogatás Magyarországra eső részét biztosítsa. Egy friss határozat szerint ez 187 millió euró, azaz jelenleg kb. 76,7 milliárd forint.

(Európai Parlament)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!